Evre 1 ve evre 2 kronik böbrek yetersizliğinin dipper ve non dipper kan basıncı paterni gelişimine etkisi
Comparison of dipper and non-dipper hypertension patterns according to chronic kidney disease stage. ( Istanbul 2010)
  1. Tez No: 774100
  2. Yazar: ESRA TURAN ERKEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN BİCİK BAHÇEBAŞI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Kronik böbrek hastalığı, Kan basıncı paterni
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Giriş: Hipertansiyon majör kardiyovasküler risk faktörüdür. Kan basıncı (KB) artışı ile inme, miyokard enfarktüsü, kalp yetmezliği ve böbrek hastalığına bağlı ölüm arasında güçlü bir ilişki vardır. Hipertansiyonda dipping paterninin kaybının hedef organ hasarında artış gösterdiği bilinmektedir.Çalışmamızda evre 1 ve 2 kronik böbrek hastalığı (KBH) olan hastalarda dipper hipertansiyonu (DHT) ve non-dipper hipertansiyon (NDHT) prevalansını ve ilişkili faktörleri araştırmayı amaçladık. Yöntem: Evre 1 ve evre 2 KBH tanısı alan toplam 158 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, antropometrik ölçümleri, fizik muayene bulguları ve laboratuvar sonuçları kaydedildi. Tüm hastalara ambulatuvar KB izlemesi (AKBM) yapıldı. Bulgu: Toplam 158 hastanın (kadın n: 98) 78'i (% 49) evre 1 KBH, 80'i (%51) evre 2 KBH grubundaydı. Çalışmamızda, evre 1 ve 2 KBH grubundaki hipertansif hastalarda DHT ve NDHT prevalansı arasında anlamlı bir fark gözlenmedi. NDHT oranı % 59.5'tir (94/158 hasta). Kadın hastaların genel popülasyonda ve evre 1 grupta DHT'nin erkek hastalardan daha fazla olduğu tespit edildi (sırasıyla p= 0.05, p = 0.01). Evre 2 KBH olan hastalar arasında, NDHT oranı, lipid düşürücü ilaçlar kullanan hastalarda diğerlerine göre istatistiksel olarak daha yüksek bulundu (p = 0.04). Evre 2 KBH hasta grubunda, Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörü kullanan hastaların diğer hastalardan daha fazla NDHT paterni olduğu bulundu (p = 0.02). Sonuç: Çalışmamızda, evre 1 ve 2 KBH grubundaki hipertansif hastalarda DHT ve NDHT prevalansı arasında anlamlı bir fark gözlenmedi. Kadın hastalarda DHT prevalansı her iki grupta da özellikle evre 1 KBH grubunda erkeklerden anlamlı olarak yüksek saptandı. AKBM yaygınlaştıkça DHT ve NDHT ayırımı daha iyi yapılabilir. Tedavi protokollerinin buna göre düzenlenmesi ile renal hasar gelişiminin önlenebileceği, en azından geciktirilebileceği inancındayız.
Özet (Çeviri)
Introduction: Hypertension is a major cardiovascular risk factor. There is a strong relationship between blood pressure (BP) elevation and stroke, myocardial infarction, heart failure and mortality due to kidney disease. It is known that the loss of the dipping pattern in hypertension is associated with increased target organ damage. In our study, we aimed to investigate the prevalence of dipper hypertension (DHT) and nondipper hypertension (NDHT) and related factors in patients with stage 1 and 2 chronic kidney disease (CKD). Materials and Methods: A total of 158 patients diagnosed with stage 1 or stage 2 CKD were included in the study. Demographic characteristics, anthropometric measurements, physical examination findings and laboratory results of the patients were recorded. Ambulatory BP monitoring was performed in all patients. Results: Of the 158 patients (female n: 98), 78 (49%) were in the stage 1 CKD group and 80 (51%) were in the stage 2 CKD group. No significant difference was observed in the prevalence of DHT or NDHT between hypertensive patients in the stage 1 and 2 CKD groups. The rate of NDHT was 59.5% (94/158 patients). Female patients had more DHT in the general population and in the stage 1 group than male patients (p=0.05, p=0.01, respectively). Conclusion: No significant difference was observed in the prevalence of DHT or NDHT between hypertensive patients in the stage 1 and 2 CKD groups. The prevalence of DHT in female patients was significantly higher in both groups than in men in both groups, but especially in the stage 1 CKD group.