Oryantring sporcularının duygu düzenleme ile karar verme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between emotion regulation and decision-making skills of orienteering athletes
- Tez No: 774109
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN KARAÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Oryantiring, Spor, Sporcu, Duygu Düzenleme, Karar Verme, Orienteering, Sport, Athlete, Emotion regulation, Decision making
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı oryantiring sporcularının duygu düzenleme becerileri ile karar verme becerileri bazı demografik özelliklerle birlikte incelenmesidir. Bu araştırma, oryantiringcilerde duygu düzenleme ile karar verme becerileri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla gerçekleştirilen ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışma olarak tanımlanmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde 2021-2022 aktif spor yapan 18 yaş üzeri oryantiring sporcuları oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi aktif spor yapan 300 sporcudan oluşmaktadır. Bu çalışmada veri toplama araçlarından anket çalışması kullanılmıştır. Uygulanan anket çalışması neticesinde elde edilen veriler SPSS 25.0 programında analiz edilerek bulgular elde edilmiştir. Literatürde sporcuların ve amatör spor katılımcılarının duygusal düzeylerini ve karar verme becerilerini ve performanslarını güçlü bir şekilde etkileyen çalışmalar bulunmaktadır. Ancak oryantiringin yönü ülkemizde diğer sektörlere göre yenidir, diğer birçok sporda olduğu kadar katılımcısı yoktur, duygu ve karar verme düzeyi ile ilgili herhangi bir araştırma bulunmamaktadır. Çalışmanın sonucunda; akılcı ve sezgisel karar verme stilleri ölçeği toplamı sporcu duygu düzenleme ölçeği geneli ile .327 düzeyinde pozitif yönlü, bastırma alt boyutu ile .302 düzeyinde pozitif yönlü, bilişsel yeniden değerlendirme ile .241 düzeyinde pozitif yönlü anlamlı ilişkisi bulunmaktadır. Akılcı alt boyutunun sporcu duygu düzenleme ölçeği geneli ile .242 düzeyinde pozitif yönlü, bastırma alt boyutu ile .181 düzeyinde pozitif yönlü, bilişsel yeniden değerlendirme ile .234 düzeyinde pozitif yönlü anlamlı ilişkisi bulunmaktadır. Sezgisel alt boyutunun sporcu duygu düzenleme ölçeği geneli ile .256 düzeyinde pozitif yönlü, bastırma alt boyutu ile .266 düzeyinde pozitif yönlü, bilişsel yeniden değerlendirme ile .149 düzeyinde pozitif yönlü anlamlı ilişkisi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the emotion regulation skills and decision-making skills of orienteering athletes together with some demographic characteristics. This research was defined as a descriptive study in relational screening model, which was carried out to determine the relationship between emotion regulation and decision-making skills in orienteers. The universe of the research consisted of orienteering athletes over the age of 18 who were active in 2021-2022 in Istanbul. The sample of the research consists of 300 active sportsmen. In this study, one of the data collection tools, a survey study was used, the data obtained as a result of the survey study were analyzed in the SPSS 25.0 program and the findings were obtained. There are studies in the literature that strongly affect the emotional levels and decision-making skills and performance of athletes and amateur sports participants. However, the direction of orienteering is new in our country compared to other sectors, it does not have as many participants as in many other sports, and there is no research on the level of emotion and decision-making. As a result of the study; The total rational and intuitive decision making scale was positively correlated with the overall athlete emotion regulation scale at the level of .327, with the suppression sub-dimension at the level of .302, and with cognitive re-evaluation at the level of .241. It was found that the rational sub-dimension was positively correlated with the overall athlete emotion regulation scale at the level of .242, with the suppression sub-dimension at the level of .181, and with cognitive reappraisal at the level of .234. It was found that the intuitive sub-dimension was positively correlated with the athlete's emotion regulation scale at the level of .256, with the suppression sub-dimension at the level of .266, and with the cognitive reappraisal at the level of .149.