Tek çocuk olarak büyümek: Tek çocuk olarak büyüyen annelerin kendi çocukları ile ilişkileri üzerine fenomenolojik bir keşif
Growing up as an only child: A phenomenological discovery on the relationships of mothers growing up as an only child with their own children
- Tez No: 774108
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Tek çocuk, annelik, anne-çocuk ilişkisi, kuşaktan kuşağa aktarım, Only child, motherhood, mother-child relationship, transmission from generation to generation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Her birey, kök aile sisteminde birbirinden farklı deneyimler elde eder. Bu deneyimler, karmaşık bir etkileşim içindedir, kimi zaman yaşantılar değiştikçe tekrarlanır kimi zaman da yaşantılar değiştikçe dönüşüme uğrar. Bu araştırmada tek çocuk olarak büyüyen annelerin kendi çocukları ile ilişkileri incelenmiştir. Araştırma kapsamında tek çocuk olarak büyüyen annelerin kendi çocukları ile ilişkileri, tek çocuk olarak büyümeyi nasıl deneyimledikleri, ebeveynleri ile ilişkilerinde neler yaşadıkları, annelik kimliği ile anne olmayı nasıl anlamlandırdıkları ve deneyimledikleri bağlamında incelenmiştir. Çalışma nitel metodoloji ile tasarlanmıştır ve yarı yapılandırılmış görüşme soruları bağlamında ortaya çıkan bulgular açıklayıcı fenomenolojik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu tek çocuk olarak büyüyen 12 anne oluşturmuştur. Tek çocuk olarak büyüyen anne ana olgusunda, tek çocuk olarak büyüyen annelerin yaşantılarındaki deneyimlerin derinlemesine incelendiği bu çalışmada benzerlikler ve benzerliklerle beraber farklılıklar da araştırma sonuçlarında ele alınmıştır. Çalışmanın sonucuna göre bulgular 5 tema etrafında toplanmıştır. Bu temalar:“Tek çocuk olarak büyüme deneyimi”,“Tek çocuk olarak büyüyen annelerin ebeveynleri ile ilişkileri”,“Anne olmanın anlamı ve annelik deneyimi”,“Tek çocuk olarak büyüyen annelerin kendi çocukları ile ilişkileri”ve“Tek çocuk olarak büyüyen annelerin çocuklarıyla ilişkisinde destekçi eş”olarak bulgulanmıştır. Araştırma bulguları çerçevesinde tek çocuk olarak büyüme deneyimi, tek çocuk ve ebeveyn ilişkileri, annelik, anne-çocuk ilişkisi, tekrarlayan yaşantılar bağlamında kuşaktan kuşağa aktarım vb. konular ulusal ve uluslararası literatür çerçevesinde tartışılmıştır. Son olarak araştırma sonuçları ve ilerleyen dönemler için yapılacak olası çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Each individual gains different experiences in the root family system. These experiences are in a complex interaction, sometimes repeated as experiences change, and sometimes transformed as experiences change. In this study, the relationships of mothers who grew up as an only child with their own children were examined. Within the scope of the research, the relationships of mothers who grew up as an only child with their own children, how they experienced growing up as an only child, what they experienced in their relationships with their parents, how they made sense and experienced being a mother with their motherhood identity were examined. The study was designed with a qualitative methodology and the findings that emerged in the context of semi-structured interview questions were analyzed with the descriptive phenomenological analysis method. The study group of the research consisted of 12 mothers who grew up as an only child. In this study, which examines the experiences of mothers who grow up as an only child in depth in the case of mother to mother growing up as an only child, similarities and differences as well as similarities are discussed in the results of the research. According to the results of the study, the findings were gathered around 5 themes. These themes:“The experience of growing up as an only child”,“The relations of the mothers growing up as an only child with their parents”,“The meaning of being a mother and the experience of motherhood”,“The relationships of the mothers growing up as an only child with their own children”and“Supportive spouse in the relationship of the mothers growing up as an only child with their own children”. The experience of growing as a only child within the scope of research findings, only child and parent relationships, motherhood, mother-child relationships, recurring experiences, transmission from generation to generation, etc. topics are discussed in the national and international literature. Finally, recommendations have been made for the research results and possible work to be carried out later.