Sakız enginar çeşidi (Cynara scolymus l.cv.sakıs) ve 6 nolu enginar çeşidinde (Cynara scolymus L.cv.No:6 )köklendirilmiş dip sürgünleri ile yapılan üretimde, tepe alma uygulamasının verim dağılımına etkileri üzerine ...
- Tez No: 77413
 - Danışmanlar: PROF. DR. BENİAN ESER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Enginar, dip sürgünü, tepe alma uygulaması, Globe artichoke, rooted offshoots, removal of apex
 - Yıl: 1998
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 47
Özet
IV ÖZET SAKIZ ENGİNAR ÇEŞİDİ (Cynara scolymus L. cv.Sakız) VE 6NO'LU ENGİNAR ÇEŞİDİNDE (Cynara scolymus L. ev. NO.6) KÖRLENDİRİLMİŞ DİP SÜRGÜNÜ İLE YAPILAN ÜRETİMDE, TEPE ALMA UYGULAMASININ VERİM DAĞILIMINA ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA AMÎD, Mohammad Javad Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Benian Eser Mayıs 1998, 38 sayfa 1996-1997 yılları arasında gerçekleştirilen bu çalışmada birbirinden farklı iki enginar çeşidi kullanılmıştır. Bunlardan Ege bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen Sakız (Cynara scolymus L.cv. Sakız ) ile Vural (1978), tarafından geliştirilen ö.No'lu (L.cv. No. 6 ) çeşitleridir.Bu amaçla her iki çeşide ait 3 yaşlı plantasyonlardan 2-2.5cm. kök boğazına sahip dip sürgünleri alınarak 28 Mart 1996 tarihinde köklendirme ortamına dikilmişler. Mayıs ayı sonuna doğru sulamalara son verilerek köklü bitkilerin dinlenme peryoduna girmeleri sağlanmıştır. Ancak tekrar 14 Ağustos 1996 'da sulamaya başlanmış ve tava gelen topraktan köklü dip sürgünleri sökülmüşlerdir. Elde edilen köklü sürgünleri tarlaya esas yerlerine dikim öncesi her iki çeşide ait bitkilerin bir kısmında büyüme ucu bıçakla kesilerek tepe alma uygulaması- yapılmış. Tepe alma uygulamasının her iki çeşitte sürgün sayısı ve verim değerlerine etkileri yanında Sakız çeşidinde görülen varyasyona etkileri incelenmiştir. Sonuçta, tepe alma uygulaması ile her iki çeşittede oluşan sürgün sayılan önemli oranda artmış, erkenci verim dışında toplam verimde de önemli artışlar sağlanmıştır. Sakız çeşidinde tepe almanın farklı tip sürgün oluşumuna (varyasyona) etkisi farklı olmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF APEX REMOVAL OF ROOTED OFFSHOOTS TO THE YIELDS ON THE GLOBE ARTICHOKE CULTIVARS SAKIZ (Cynara scolymus L. ev. Sakız) AND NO.6 (Cynara scolymus L. cv. NO.6) AMİD, Mohammad Javad MSc in Department of Horticulture Süperviser: Prof. Dr. Benian Eser May 1998, 38 pages Present studies were carried out during 1996-1997 on cultivar Sakız that is extensively grown in Agean region and No. 6 which was developed by Vural (1998) of globe artichoke. For this purpose, from three year old plantation of both cultivar offshoots having 2-2. 5cm. size above soil were taken and planted on 28 March 1996, in rooting medium. By with holding irrigation, rooted offshoots were forced to enter the rest period at the end of May. However, again at 14 August irrigation was started and at proper moisture condition of soil, rooted offshoots were pricked out. Before replanting of the materials, apex of some rooted offshoots were cut off and planted. The effects offshoot apex removal on the number of shoots, yield and rate of variation among shoots were noted. Results indicated that apex removal was responsible for more number, of shoots, and increased in total yield in both cultivar. In Sakız cultivar apex removal did not slowed any response in respect of variation among shoots.