Bazı Türk tütün çeşitlerinin İzmir-Bornova koşullarında morfoklojik, fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri
The Morphological phsiological and biochemical characteristics of some Turkish tobacco varieties in İzmir-Bornova conditions
  1. Tez No: 77414
  2. Yazar: ALİ PEKSÜSLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVAL TEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Turkish tobacco, agronomi, morphologi, isoenzymes, polyacrylamide gel electrophoresis
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ııı ÖZET Bazı Türk Tütün Çeşitlerinin İzmir - Bornova Koşullarında Morfolojik Fizyolojik Ve Biyokimyasal Özellikleri PEKSÜSLÜ, M Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Seval SEKİN Şubat 1998, 79 sayfa Türkiye'nin farklı bölgelerinde yetiştirilen N. tabacum türü içerisinde yer alan 16 Türk tütün çeşit ve ıslah hatları, 1994 - 1995 yıllarında izmir - Bornova koşullarında yetiştirilerek morfolojik, fizyolojik agronomik ve biyokimyasal özellikleri araştırılmıştır. Tarla denemelerinde tütün çeşitleri tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak, sıra üzeri 20 cm, sıra arası 50 cm dikim aralıklarında ve büyüme döneminde 3 kez sulama (30 ton/da) yapılarak yetiştirilmiştir. Morfolojik, agronomik ve fizyolojik özelliklerden, habitus, bitki boyu, yaprak sayısı, yaprak formu, yaprak tabanı şekli, yaprak ucu, yaprağın gövdeye bağlanış biçimleri, divergens (Phyllotaxy) ve çiçeklenme özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda, morfolojik özelliklerden yaprak formu, ve çiçek özeliklerinin dış koşullardan etkilenmediği saptanmıştır. Bitki boyu ve yaprak boyutlarının değiştiği, habitus (bitki şekli) 'un az etkilendiği belirlenmiştir.IV Türk tütün çeşit ve ıslah hatlarında, habitusun konik, oval ve silindro-konik şekilde olduğu, bitki boyunun 33.8 cm - 129.8 cm, yaprak sayısının 13 - 43 ve çiçeklenme süresinin 49 -74 gün arasında değiştiği tespit edilmiştir. Silvan 15 ve Bitlis 52 çeşitlerinin diğer çeşitlere göre morfolojik özellikler bakımından çok farklı olduğu belirlenmiştir. Biyokimyasal özelliklerden, poliakrilamid jel elektroforezi kullanılarak Esterase ve Peroksidase isoenzirnlerinin bant desenleri araştırılmıştır. N. tabacum türüne ait tütün çeşitleri Esterase isoenzimine göre farklı bant desenleri oluşturmuştur. Ancak peroksidase isoenzimine göre çeşitler arasında benzer bant desenleri bulunmaktadır. Birden fazla isoenzim ile çalışıldığında, isoenzimlere göre tütün çeşitlerinin tanımlanabileceği saptanmıştır. Anahtar kelime: Türk tütünü, morfoloji, agronomi, isoenzim, Poliakrilamid jel elektroforezis.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Morphological Physiological And Biochemical Characteristics of Some Turkish Tobacco Varieties in İzmir - Bornova Conditions Ali PEKSÜSLÜ Doctoral Thesis, Departman of Agronomy Supervisor: Prof. Dr. Seval SEKİN February 1998, 79 page Sixteen Turkish tobacco varieties and breeding lines belonging to K tabacum L. from different regions of Turkey were grown under Izmir- Bornova conditions during 1994 - 1995 and their morphological, physiological, agronomic and biochemical characteristics were investigated. In randomised complete block design with three replications, tobacco varieties were planted with 20 cm and 50 cm on and between row distances and three times irrigation (30 ton/da) was applied in the vegetation period. These varieties were studied in terms of morphological, agronomic and physiological characteristics such as the shape of the plant, plant height, number of leaves, leaf form, the position of the leaves on the stalk, the shape of the foliar limp, the tip of the limp, the base of the leaf, Pyhlotaxci (divergence) and flowering. It was found out that environmental conditions had no effect on some of the morphological characteristics such as leaf form and flowering.VI However, there was a change in plant height, leaf size and the shape of the plant was slightly less affected by environmental conditions. It was determined that the shape of plant was conic, oval, clydro- conic. The plant height varied between 33.8 - 124.8 cm, number of leaves was between 13-43 and flowering period was 49 - 74 days in Turkish tobacco varieties and breeding lines. Silvan 15 and Bitlis 52 varieties were different from the others in terms of morphological characteristics. As biochemical characteristics, band designs of Esterase and Peroxidase isoenzymes were investigated by using electrophores of polyacrilamid gel. Varieties that belonging to N. tabacum L. produced different band designs by esterase isoenzyme. Whereas, according to peroxidase isoenzyme, similar band designs were observed. When more than one isoenzyme studied, tobacco varieties could be identified.