Herman Hertzberger'in sosyalleşme kavramına bakışı ve eğitim yapılarına yansıması
Herman Hertzberger's view on the concept of socialization and its reflection on educational structures
  1. Tez No: 774136
  2. Yazar: ELİF YAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Yapıları, Sosyalleşme Kavramı, Eğitim Mekânları ve Sosyalleşme İlişkisi, Herman Hertzberger ve Eğitim Yapıları, Educational Structures, The Concept of Socialization, Educational Places and Socialization, Herman Hertzberger and Educational Structures
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık ve Yapılı Çevre Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bireylerin yaşamlarında önemli bir yere sahip olan eğitim süreci, eğitim yapıları ile birlikte desteklenerek bireyin sosyalleşmesi ve topluma kazandırılmasına yardımcı olabilmektedir. Bireyin içerisinde yer aldığı ilk kurum olan eğitim yapıları, karşılıklı etkileşim, diyalog kurma, keşfetme, ortama katılma, yaşama uygun davranışları sergileme, değerlerini öğrenme, çevreye duyarlılık, beceri kazanma, sorun çözebilme, sorumluluk kazanma, bilgi edinme, davranışları kontrol edebilme, paylaşım, saygı kurallarına uyma gibi becerileri bireye kazandırarak bireyin sosyalleşmesini desteklemektedir. Çalışmada eğitim yapılarının bu destekleyici özelliği üzerinden yola çıkarak, bir eğitim yapısında bireyin sosyalleşmesini sağlayacak mekânsal çözümlemelerin nasıl tasarlanabileceği sorusuna cevap aramak amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında eğitim yapılarının mimarı olarak tanınan ve tasarladığı birçok eğitim yapısının mekân organizasyonunda sosyalleşme kavramını ön plana alarak gerçekleştiren Herman Hertzberger'in anaokulu ve ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki eğitim yapısı tasarımları incelenmiştir. Çalışmada Herman Hertzberger'in tasarladığı eğitim yapılarında sosyalleşme kavramını mekânsal çözümlemelerle nasıl desteklediğini açıklayabilmek adına ilgili alan yazın incelenmiş, Herman Hertzberger'in eğitim yapılarında sosyalleşmeyi destekleyen alt kavramlar belirlenmiştir. Konfor, esneklik, özgürlük/yaratıcılık, doğal aydınlatma, öğrenme olarak belirlenen bu alt kavramlar, çalışma kapsamında Hertzberger'in eğitim yapıları üzerinden seçilen yapı grubu aracılığıyla irdelenmiştir. Elde edilen sonuçlar ile Herman Hertzberger'in eğitim yapılarında bireylerin iletişim-etkileşim sağlayarak sosyalleşmesini destekleyeceği düşünülen mekânsal çözümler sunduğu görülmüştür. Çalışmadan elde edilen sonuçlar ile geleceğin eğitim yapısı tasarımlarında bireyin sosyalleşme anlayışını destekleyen mekânsal organizasyon çözümlerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The education process, which has an important place in the lives of individuals, can be supported with educational structures and help the individual to socialize and integrate into society. Educational structures, which are the first institutions in which the individual is involved, interact, establish dialogue, explore, participate in the environment, exhibit behaviors suitable for life, learn values, environmental awareness, gain skills, problem solving, gain responsibility, gain knowledge, control behaviors, sharing, skills such as obeying the rules of respect support the socialization of the individual. In the study, it is aimed to design spatial analyzes that will enable the socialization of the individual in an educational structure, based on this supportive feature of educational structures. Within the scope of the study, the kindergarten, primary, secondary and high school education structure designs of Herman Hertzberger, who is known as the architect of educational buildings and who realized the concept of socialization in the spatial organization of many educational buildings he designed, were examined. In the study, in order to explain how Herman Hertzberger supports the concept of socialization in educational structures designed by spatial analysis, the relevant literature was examined and socialization was determined in Herman Hertzberger's educational structures. These sub-concepts, which were determined as comfort, sub-concepts flexibility, freedom/creativity, natural lighting, and learning, were examined within the scope of the study through the structure group selected over the educational structures of Hertzberger. With the results obtained, it has been seen that Herman Hertzberger offers spatial solutions that are thought to support the socialization of individuals by providing communication-interaction in educational structures. It is thought that the results obtained from the study will contribute to the spatial organization solutions that support the socialization understanding of the individual in the future educational structure desing.