Kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel Siirt mutfağı
Disappearing traditional Siirt cuisine
  1. Tez No: 774188
  2. Yazar: ŞAHİN BEŞTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDUN DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Gastronomi turizmi, Geleneksel Siirt yemekleri, Siirt, Siirt mutfağı, Gastronomy, Gastronomy tourism, Siirt, Siirt cuisine, Traditional Siirt dishes
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Turizm, destinasyonların sahip olduğu tarihi, coğrafi ve dini özelliklerin korumasını ve gelecek kuşaklara güvenle aktarılmasını zorunlu kılmıştır. Korunması gerekli kültürel değerlerden biri de yöresel mutfaklar, yani geleneksel yemeklerdir. Yöresel mutfaklar; bir yörenin kültürel, tarihi, coğrafi ve dini değerlerini taşımada ve bu değerleri sonraki nesillere aktarmada önemli bir araçtır. Bu araştırmanın temel amacı; geleneksel Siirt mutfağının gastronomi turizmine kazandırılabilmesi için geleneksel Siirt mutfağına ait yemekleri tespit etmektir. Nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı bu araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Geleneksel Siirt yemeklerinin belirlenmesi için 60 kişi ile yüz yüze görüşmeler yapılmış ve elde edilen bulgular betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir Araştırma sonucunda 81 adet geleneksel Siirt yemeği tespit edilmiştir. Ayrıca araştırma sonucunda, geleneksel Siirt mutfak kimliğinin gelişmemiş olduğu ve 84 yiyecek işletmesinden yalnızca 13 işletmede geleneksel yemeğin yer edindiği, bunlardan 8 tanesinde yöresel yemek olarak yalnızca büryan kebabının bulunduğu, 5 işletmede ise ortalama olarak 6 adet geleneksel Siirt yemeğinin bulunduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle yiyecek işletmelerinde geleneksel yemeklere yeterli düzeyde yer verilmediği ve geleneksel Siirt yemeklerinden çoğunun unutulma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu kapsamda araştırma sonucunda, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Siirt yemeklerinin sonraki kuşaklara aktarılması için bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Tourism has made it necessary to preserve the historical, geographical and religious heritages of destinations and to transfer these heritages safely to future generations. One of the cultural heritages that needs to be protected is local cuisine, i.e. traditional dishes. Local cuisines are an important tool to carry the cultural, historical, geographical and religious heritages of a region and to transfer these heritages to the next generations. The main purpose of this research is to identify the dishes of the traditional Siirt cuisine in order to introduce the traditional Siirt cuisine to gastronomic tourism. In this research, the qualitative research methods were used, for which a semi-structured interview technique was used. In order to determine the traditional Siirt dishes, the face-to-face interviews were conducted with 60 people and the findings were analyzed by descriptive analysis method. The research produced 81 traditional Siirt dishes. In addition, only 13 of the 84 food establishments had traditional food, 8 of them had only Büryan kebab as a local dish, and the other 5 establishments had 6 traditional Siirt dishes. Therefore, the research concluded that traditional dishes are not given enough place in food establishments and most of the traditional Siirt dishes are in danger of being forgotten. In this context, some suggestions were presented for the traditional Siirt dishes to be transferred to the next generations.