المضامين التربوية المستنبطة من قصة يونس عليه السلام وتطبيقاتها المعاصرة دراسة تحليلية
Yunus Aleyhisselâm kıssasından çıkarılan eğitim içerikleri ve güncel uygulamaları. Analitik tez
  1. Tez No: 774204
  2. Yazar: MOHAMMED HAMEED ABDULLAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAİBA FARHAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kıssa, Yunus, Eğitsel İçerikler, Tafsir, Quranic story, Yunus, educational contents
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma bazı eğitici içerikleri çıkarsamayı amaçlamıştır: Çalışma, Yunus aleyhisselam kıssasından bazı eğitimsel uygulamalardan söz etmek için; akidevî, teabbudî, davetî, ahlâkî, sosyal ve psikolojik bazı eğitim içeriklerini ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Bu çalışmanın önemi; Kur'an kıssasının önemi ve genel olarak güvenilirliğinin yanı sıra Yunus Nebi kıssasının tuhaflığından ve tüm zamanlarda, çözüme duyulan ihtiyacın tekerrür ettiği eğitim konularıyla ilişkilendirilmesinden kaynaklanmaktadır. Çalışmada, Yunus aleyhisselam kıssası ile ilgili metinleri izlerken tümevarım ve tümdengelim yöntemini kullanılmıştır. Daha sonra bu kıssadan; aile, okul, cami ve medya gibi eğitim kurumları tarafından uygulanması için görsel sunumlar ve eğitimsel içerikler çıkarılmıştır. Araştırmanın ulaştığı en önemli sonuçlar şunlardır: Kur'an-ı Kerim'de zikredilen Yunus aleyhisselam kıssası; eğitici boyutları ve iman temelli aydınlatmasıyla Kur'an kıssasının canlı bir örneği olmasının yanı sıra : a) Allah'a iman, onun birliği ile kaza ve kaderine rıza gösterme ve sabretme gibi akidevî yönüne müteallik olan b) dua ve onun hayata etkisi, tövbe, tesbih ve bunlardan elde edilen imani değerler ile ibadetsel, psikolojik ve fizyolojik meyveler gibi taabbudî yönüne ulaştıran c) çağrının yükümlülüklerine rıza göstermek, insanların hidayete ermelerinden ümidi kesmemek ve icabet etmede acele etmemek gibi davet yönüne müteallik olan d) bireylerin şahsiyetlerini muhafaza etmesi, nefislerinde istikrar sağlaması ve sorumluluk ruhunu geliştirme araçlarının en önemlisi olan güzel örnek olmaya duyulan ihtiyaç ve imtihanın hikmeti gibi sosyal yönüne ulaştıran eğitsel içerikler barındırmaktadır. Bu çalışma eğitim kurumlarının (aile, cami, Kuran merkezleri ve medya); Yunus aleyhisselam kıssasının taşıdığı eğitsel anlamların uygulanması ve eğitim planlarında ondan yararlanması hususunda ne kadar hassas bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to derive some educational contents: The study aimed to derive some educational contents: doctrinal, devotional, advocacy, moral, social and psychological from the story of Yunus PBUH, then he mentioned some educational applications of those deduced contents. The importance of this study comes from the importance of the Quranic story and its credibility in general, as well as From the strangeness of the story of the Prophet Yunus and its connection with educational issues that need to be addressed at all times, the study used the inductive and deductive approach when monitoring the texts related to the story of Yunus PBUH, then extracting its educational contents and presenting a vision for its applications by educational institutions such as the family, school, mosque and the media . The most important conclusions of the study that The story of Yunus PBUH, mentioned in the Holy Qur'an, is a living example of the Qur'anic story with educational dimensions and faith-based illumination, and that among its educational contents are related to the doctrinal aspect, such as faith in God Almighty, His monotheism, and patience in His decree and destiny, and among them is what is related to the devotional aspect, such as supplication and its impact on life, repentance, and praise, and what is obtained from them of faith values and devotional, psychological and physical fruits, including what is related to the advocacy side, such as patience with the costs of calling, not despairing of guiding people, and not rushing to answer, and some of them are related to the social aspect such as the wisdom of trial and the need for a good example, as it is one of the most important means of preserving the identity of individuals, and achieving steadfastness in their souls, and the development of the spirit of responsibility, creativity and ambition, and the study pointed to the sensitivity of the role of educational institutions: (the family, the mosque, Quranic centers and the media) in applying the educational meanings of the story of Yunus, PBUH, and benefiting from them in their educational plans.