Feminist Sanat Hareketleri ve Sanat Eğitimine Yansımaları
Feminist Art Movements and Reflections on Art Education
- Tez No: 774211
- Danışmanlar: PROF. DR. MELEK GÖKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Feminizm, Sanat, Sanat Eğitimi, Feminist Sanat, Feminist Sanat Eğitimi, Feminism, Art, Art Education, Feminist Art, Feminist Art Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Dünyada feminizm hareketi 60'lı yıllarda ortaya çıkmasına rağmen sanat alanında 70'li yıllarda etkili olmuştur. Feminist sanat hareketi ile kadınların sanat ortamındaki yerinin erkeklerle eşit fırsatlara sahip olması gerektiği vurgulanmıştır. Ülkemizde feminist sanat hareketi olgusu yurtdışından daha geç ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada kadınların konumlarını güçlendirmek için yapmış oldukları faaliyetlerden bahsedilerek feminist sanat hareketinin sanat eğitimine yansımaları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmada kadın sanat hareketindeki tarihi hususlara dikkat çekmek, kadın sanat hareketindeki eğitimsel çabaların örneklerinden bahsetmek ve kadın sanat hareketi ile feminist sanat eğitimi arasındaki ilişkileri ortaya koymak amaçlanmıştır. Veriler nitel araştırma yöntemi ve tarihsel yöntem kullanılarak elde edilmiştir. Bu çalışma ile feminist sanat eğitimi alanında literatüre katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the movement of feminism emerged in the world in the 60s, it influenced art in the 70s. With the feminist art movement, it was emphasized that the place of women in the art environment should be equal in terms of opportunities with men.The phenomenon of feminist art movement in Turkey has emerged later than abroad. In this study, the activities of women in order to strengthen their positions are mentioned and the reflections of feminist art movement on art education are tried to be revealed. The aim of this study is to draw attention to historical issues in the women's art movement, to talk about the examples of educational efforts in the women's art movement and to reveal the relationships between women's art movement and feminist art education. Data were obtained by using qualitative research method and historical method. This study aims to contribute to the literature in the field of feminist art education.