Tarımsal bilgi ve teknoloji akış (enformasyon) sisteminin yapısal özellikleri, sorunları ve çözüm önerileri üzerinde bir araştırma; Manisa ili Örneği
  1. Tez No: 77427
  2. Yazar: MURAT BOYACI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDOĞAN OKTAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarımsal bilgi akış ve enformasyon sistemi, teknoloji transferi, araştı rma-yayım-çiftçi ilişkileri, bilgi kaynakları, yeniliklerin yayılması, Agricultural knowledge and information system, technology transfer, research-extension-farmer linkages, information sources, diffusion of innovations
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
VII ÖZET TARIMSAL BİLGİ VE TEKNOLOJİ AKIŞ (ENFORMASYON) SİSTEMİNİN YAPISAL ÖZELLİKLERİ, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA: MANİSA İLİ ÖRNEĞİ Boyacı, Murat Doktora Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdoğan Oktay Şubat-1 998, 182 sayfa Bilgi ve teknoloji, tarımsal gelişmeyi hızlandıran en önemli araçlar olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, bilgi ve teknolojinin üretilmesinden, kullanımına kadar geçen ve kısaca bilgi sistemi olarak anılan süreç, bağcılık üretim dalı itibarı ile incelenmiştir. Bu amaçla, Manisa İli'nde çekirdeksiz üzüm üretiminin %85'ini karşılayan altı ilçede araştırma yürütülmüştür. Bilgi sisteminin başlıca grupları olan araştırmacı, yayımcı ve çiftçilerle görüşülmüştür (Toplam 223 kişi). Anket yardımı ile toplanan veriler; bazı parametrik ve parametrik olmayan testler, likert ölçeği, teknoloji benimseme düzeyi gibi yöntemler kullanılarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Toplanan veriler; grupların bazı sosyo-ekonomik özellikleri, bilgi kaynaklan, birbiri ile iletişim düzeyi ve yöntemleri, yeniliklerin çiftçiler tarafından benimsenmeme nedenleri, sorunlar ve beklentiler şeklinde özetlenebilir. Bazı sosyo-ekonomik özellikler, konu öncelikleri, çiftçi sorunlarının belirlenmesinde kullanılan yöntemler, işbirliği ve iletişim teknikleri bakımından gruplar arasında kimi farklılıklar saptanmıştır. Araştırma bölgesindeki teknoloji transferinde, yukarıdan aşağıya doğru akışın, devlet politikalarının ve araştırmanın baskın olduğu saptanmıştır. Bu nedenle genelde, yerel bilgi ve öncelikler, kimi zaman gözardı edilebilmektedir. Mevcut merkezi yapıda durumun böyle devamedeceği düşünülmektedir. Ayrıca, teknolojinin üretilmesi ve yayılması sırasında ekonomik problemlerle sıkça karşılaşılmaktadır. Zira, bölgede düzenli ve yeterli bir finansman kaynağı henüz oluşturulamamıştır ve çalışmalar merkezden gelen kaynaklara bağlı olarak yürütülmektedir. Bölgede çiftçilerin sisteme aktif katılımının söz konusu olmadığı belirlenmiştir. Potansiyel olarak önemli görülen çiftçi örgütleri de, henüz istenen düzeyde sistemdeki yerini alamadığı söylenebilir. Kamu yayım örgütündeki ekonomik yetersizlikler ve çiftçilerin eğitim düzeyinin düşüklüğü, enformasyon hattından yeterince yararlanılmasına engel olmaktadır. Yayım örgütünün çiftçilere sunduğu önerilerin benimsenme düzeyi düşüktür. Çiftçilerin yıllardır en önemli sorunları olan, bitki koruma ve üzüm kurutma ile ilgili konular yaygın şekilde hala çözüm beklemektedir. Yukarıda belirtilen sorunların çözümü ve sistemin daha etkin duruma getirilmesi için; araştırma ve yayım çalışmalarına çiftçilerin finansal ve düşünsel katılımının sağlanması, köy düzeyinde çalışan yayımcıları motive edici ekonomik önlemlerin alınması gereklidir. Çiftçi ve sektördeki diğer grupların katılımıyla yerel danışma komitelerinin oluşturulması, çalışmaların uyumu ve sistemin sürekliliği için zorunlu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT A RESEARCH ON THE STRUCTURAL CHARACTERISTICS, PROBLEMS AND SOLUTIONS OF AGRICULTURAL KNOWLEDGE AND TECHNOLOGY FLOW (INFORMATION) SYSTEM: CASE OF MANİSA PROVINCE Boyacı, Murat Ph.D. in Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Erdoğan Oktay February-1998, 182 pages Knowledge and technology are accepted as the tools which encourage agricultural development. In this study, knowledge creation and utilisation process that is shortly called knowledge system has been examined for vineyard sector in Manisa province. By this purpose, the research has been conducted in six counties of Manisa province which produce 85% of total province seedless grape production. Researchers- extensionists-farmers who are the main actors of knowledge system were included in the study (total numbers of interviews are 223). Some parametric and non parametric statistical tests and some techniques like likert scale, technology adoption level have been applied to the collected data. The data collected can be classified as selected socio-economic characteristics, knowledge resources, communication levels and methods of the groups. The adoption level of farmers, why farmers do not adopt the extension advises, the related problems and desires of the groups for implementing of the activities were examined, too. In the study, some differences have been found on socio-economic characteristics, goal priorities, identification of the farmer problems, co operation and communication methods among groups, also.Because of top down approach on technology transfer, government policies and research are dominant in the region. Usually, local indigenous knowledge and priorities are not taken consideration in the system. In the existing central structure, the situation will continue that is being thought. Furthermore, during the creation and diffusion of technology frequently face economic problems. Regular and sufficient financial sources has not been constructed in the region, yet and the activities depend on the coming sources and orders from the headquarters. There is no active farmer participation in the planning and evaluation programs of extension and research. The participation of farmers organisations that seems potentially important for knowledge system are not intended level, either. Financial problems of the public extension organisation and lower educational level of farmers are handicaps for using of the information line. The adoption level of extension recommendations by farmers is low, also. The important farmer problems like plant protection and grape drying have not been efficiently solved and/or widely diffused for a long time. For the solution of mentioned problems above and effectiveness of system, active farmer participation of the research and extension activities and improving socio-economic circumstances of the village level extension workers are needed in the region. Furthermore, the formation of local level advisory committee by participating of farmers and other actors of the sector are seemed as compulsory for ensuring harmony and sustainability of the system.