Kaba yemlerin alkalilerle işleme uğratılması ve hayvan beslemede kullanımı olanakları
- Tez No: 77433
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Roughage, Alkali, Treatment with alkali
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, öncelikle kuru kaba yemlerin yem değerlerinin kimi alkalilerle (örneğin NaOH, NH3 vb.) işleme uğratılarak yem değerinin arttırılması çalışmalarım incelemek amacı ile yapılmıştır. Kaba yemlerin; özellikle tahıl üretimi yan ürünü olan samanların sellüloz, hemisellüloz ve ligninden oluştuğu bilinir. Ruminantlarda hücre çeperi materyallerinin sindirilebilirliği, lignin içeriğine bağlı olarak önemli varyasyon gösterir. Zira lignin-karbonhidrat bağlan sellülotik enzimlere oldukça dayanıklıdır. Hücre çeperi materyallerinin alkaliler ile işleme uğratılması halinde lignin-karbonhidrat bağları önemli ölçüde kırılır ve lignin içeriğinde değişiklik olmaksızın yapı taşlarının ve genelde de materyalin sindirim derecesi yükselir. Günümüze kadar samanların NaOH ve NH3'la muamelesi yoğun olarak incelenmiş ve kullanılmıştır. Literatürde çoğu bildirişler alkali ile muamele edilen samanların orta kaliteli çayır kuruotu ile kıyaslanabileceğini göstermektedir ve bu çalışmalarda, ekonomik olduğunda, NH3 muamelesinin NaOH muamelesine tercih- edilebileceği ileri sürülmektedir. Anahtar Kelimeler : Kaba yem, Alkali, Alkali ile işleme uğratma
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to review the studies of upgrading of feed values of dry roughages using alkali (NaOH, NH3). Roughages and especially straws as by products of cereal production are composed of main components as cellulose, hemicellulose and lignin known as cell wall components. The digestibility of cell wall materials in ruminant is significantly related to the lignin content. Bucause Ugnin-carbohydrate linkages are fairly resistant to the cellulotic enzymes. During alkali treatments of cell wall materials hgmn-carbohydrate linkages are broken considerably and digestibilty of the material and components increase without alteration of lignin content. Treatment of straws with NaOH and NH3 has been extensively studied and used during recent years. Most reports in the literature show that alkali- treated straw may be compared to medium quality grass hay and in these studies it is suggested that NH3 treatment could be prefered to NaOH tratment when it is economic.