Türkiye'de tarım sektörüne daha iyi hizmet verebilmek için etkin kamu örgütlenme modeli üzerinde bir araştırma
- Tez No: 77434
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN IŞIKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Organizasyon, kamu yönetimi, örgüt modeli. Tarım Bakanlığı, Organization, puplic administration, Ministry of Agriculture, model of institution
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
iv ÖZET TÜRKİYE'DE TARIM SEKTÖRÜNE DAHA İYİ HİZMET VEREBİLMEK İÇİN ETKİN KAMU ÖRGÜTLENME MODELİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA AKAY, Zeynep Doktora Tezi, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Emin IŞIKLI Ocak 1998, 98 sayfa Araştırmada, Tarım ve Köyişleri Bakanlıgı'nın örgütlenmesinden kaynaklanan, hizmette verimlilik ve niteliğin artırılmasını önleyen hususları incelenmiştir. Bakan lığın ana hizmet birimleri itibariyle zaman içinde geçirdiği yapı değişiklikleri, çeşitli kesimlerin önceki yıllarda konu ile ilgili çalışmalarında önerdikleri hususlar ile yönetim biliminin bazı ilkeleri açısından Bakanlığın mevcut durumu değerlendirilip, daha iyi hizmet verilebilmesine yönelik öneriler verilmeye çalışılmıştır. Özünde bir literatür çalışması niteliğindeki araştırmada, tarım ekonomisi disiplini ve onun tarım politikası alt disiplininin yanısıra, yönetim bilimini de ilgilendirmesi nedeni ile tarım politikası bilgileri yarımda yönetim ve kamu yönetimi hususunda da belli oranda bilgi edinilmesi gerekmiş ve bu bilgiler yorumlama ve değerlendirmede kullanılmıştır. Bakanlık örgütlenmesinde ana hizmet birimleri itibariyle; geçmişten günümüze, birimler arası birleşme-ayrılmaların sık yaşandığı ve bu değişikliklerin gerekçelerinin net bilimsel gerekliliklerden çok genel açıklamalardan uzağa gidemediği belirlenmiştir. Çalışmada, ilgisi nedeniyle, yönetim bilimi perspektifinden yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda da; görev tanımlamaları, personel istihdamı, niceliği ve niteliği ile çalışmaların planlanması ve denetlenmesi gibi hususlarda çağdaş yönetim ilkelerinin uzağında olunduğu görülmüştür. Bakanlığın günün ihtiyaçlarına cevap vermekte zorlanması ve ağır eleştirilere muhatap olunmasının nedeninin de daha çok bu hususlar olduğu belirlenmiştir. Kurumların etkinliğinin artırılabilmesinin şartlan belli olmakla beraber, Türkiye'nin mevcut gelişme düzeyinde, önemli altyapı sorunları olan tarım sektörünün ve bu sektörle ilgili en büyük kamu kurumunun etkinliğinin artırılması; hem yapı,V hem de insan ağırlıklı geliştirme gayretlerini gerektirmektedir. Bu çerçevede, Toprak- Su teşkilatı yeniden Bakanlık yapısına alınarak bağımsız birim şeklinde oluşturulmalı, Araştırma Genel Müdürlüğü bir daha değişmemek üzere yasallaştırımalı, hertürlü tarımsal mücadele, hayvancılığın iyileştirilmesi ile ilgili hizmetler ve gıda kontrol ve ihracata hizmetleri ayrı Genel Müdürlüklükler altında yürütülürken, Yayım Eğitim ve Üretim Genel Müdürlüğü ise tüm tarımsal yayım, eğitim, örgütleme çalışmalarını üstlenmeli, Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ise dünyadaki oluşumlara Türk tarımım hazırlayabilecek bir düzende Bakanlık çatısı altında yer almalıdır. Bunun yanında, geleneksel olarak tarımı bilen bir kitleye hizmet verilmesi nedeni ile teknik personelin niteliği diğer meslek dallarına oranla daha da önem taşıdığından, çalışan personelin niteliğinin geliştirilmesi ve kayırmadan uzak, yönetici olma niteliğine sahip yöneticilerin seçimi sağlandığı taktirde hizmetlerde kısa dönemde önemli iyileşmelerin olacağı beklenmelidir.
Özet (Çeviri)
vi ABSTRACT THE STUDY OF AN EFFICIENT PUBLİC INSTITUTIONAL MODEL FOR BETTER SERVICING TO THE AGRICULTURE SECTOR OF TURKEY AKAY, Zeynep PhD in Agricultural Economics Supervision Prof. Dr. Emin IŞIKLI January 1998, 98 pages AIn this study the organisational problems of the Ministry of Agriculture and Rural Affairs inhibiting the productivity and quality of their works have been evaluated. The structural changes that the Departments of Ministry has underwent; the ideas of different groups about their activities in the previous years; and the current situation of the Ministry have been evaluated, basing on some principles of administrative sciences, and some proposals have been given for development their activities. As a result it has been concluded that, because they are serving a larger population having indigenous knowledge about agriculture, technicians are very important in agriculture compared to the other sectors. Therefore importance should be given to the pre-service and inservice training of the personnel and appointment of directors evaluating the works of their staff without being under the influence of other factors. Thus, by providing the above, the effectiveness of work of Ministry of Agriculture and Rural Affairs could be realized in short-run.