Demokrasiyi yeniden yapılandırma çabaları: Müzakereci demokrasi ve yeni medya
Efforts to reconstruct democracy: Deliberative democracy and new media
- Tez No: 774338
- Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN TÖRENLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: deliberative democracy, new public sphere, new-social media, digital capitalism, e-democracy, socio-political, socio-economic, socio-cultural
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 381
Özet
Günümüzde yeni- sosyal medyanın birçok ülke de ve toplum da yaygın bir şekilde kullanılması, bu araçların veya alanların giderek daha fazla önem kazandığını göstermektedir. Nitekim son dönmelerde birçok ülke de ister otokrat ister demokrat devletler ve rejimler tarafından bu araçlara yönelik yasal düzenlemeler getirme çabası bu araçların ve ortamların önem kazandığının göstergesidir. Söz konusu demokrasi olduğunda ilk iyimser ve hayalî görüşler yeni-sosyal medyayı bir kurtarıcı olarak göstermiş olsalar da, yaşam pratiği bu iyimserliğin yerini kötümser ve olumsuz görüşlere bırakmasına neden olmuştur. Bu gün geldiğimiz nokta itibari ile yeni-sosyal medyanın demokrasi üzerindeki farklı etkileri kesin sonuçlar olmamakla birlikte hararetle tartışılmaktadır. Bu tartışmalarda odak noktası yeni-sosyal medyanın demokrasi için sınırlayıcı veya ilerletici rolü üzerinedir. Bu tez yeni-sosyal medyanın demokrasi üzerinde etkisini, yeni-sosyal medya üzerine kurulacak olan demokrasinin nasıl yapılanacağını ve yeni-sosyal medya alanlarının potansiyelinden yaralanarak demokrasinin nasıl geliştirebileceğini araştırmaktadır. Habermasçı kamusal alan düşüncesinin yeni medya alanında tahakkuk bulması /gerçekleşmesi ve bu alanda müzakereci bir ortamın sağlanması son yıllarda tartışılan bir konudur. Bu tez de Habermasçı müzakereci demokrasi kuramından yaralanarak dünya çapında e-demokrasi üzerinde yapılan çalışmalardan yansıyan teorik okumalardan yola çıkılmıştır. Söz konusu okumalar araştırma sorularının hazırlanmasına da katkı vermiştir. Tez kapsamında yapılan araştırmada Türkiye'de kanaat önderi niteliği taşıyan kişilere bu sorular yöneltilmiş ve toplanan veriler analiz edilerek bulgulara ulaşılmıştır. Tezde ayrıca, yeni-sosyal medyanın ana dinamikleri sosyo-siyasi, sosyo- ekonomi ve sosyo-kültürel boyutlar da ele alınmıştır. Anahtar kelimler: müzakereci demokrasi, yeni kamusal alan, yeni-sosyal medya, dijital kapitalizm, e- demokrasi, sosyo-siyasi, sosyo-ekonomi, sosyo-kültürel.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the widespread use of new-social media in many countries and societies shows that these tools or spheres are becoming increasingly important. As a matter of fact, the efforts of many countries, whether ruled by autocratic or democratic regimes, to introduce legal regulations for these tools, are an indication of the importance of these tools and environments. Although the first optimistic and fanciful views portrayed new-social media as a savior when it comes to democracy, life practice causes this optimism to be replaced with pessimistic and negative views. As of the point we have reached today, the different effects of new-social media on democracy are vehemently debated, although there are no definite results. The focus of these discussions is on the limiting or advancing role of new-social media for democracy. This thesis investigates the effect of new-social media on democracy, how the democracy which is built on new-social media will be structured, and how democracy can be developed by benefiting from the potential of new-social media areas. The realization of the Habermasian idea of the public sphere in the field of new media and the provision of a deliberative environment in this field is a topic that has been discussed in recent years. In this thesis, benefiting from Habermasian deliberative democracy theory, theoretical readings were reflected from the studies on e-democracy around the world. These readings also contributed to the preparation of the research questions. In the research conducted within the scope of the thesis, these questions were asked to people who are opinion leaders in Turkey, the collected data were analyzed, and the findings were reached. In the thesis, the main dynamics of new-social media, including the socio- political, socio-economic and socio-cultural dimensions are also discussed.