Sosyal medyada belirsizliğin ve sosyal kimliklerin bilişsel, duygusal ve davranışsal tepkiler üzerindeki etkileri
The effects of uncertainty and social identities in social media on the cognitive, emotional and behavioral responses
- Tez No: 774340
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYAL YAVUZ GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, sosyal kimlik, belirsizlik, dışlama, cinsiyet kimliği, ulusal kimlik, Social media, social identity, uncertainty, ostracism, gender identity, national identity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
İnsanlar yaşam boyunca karşılaştıkları belirsizlikleri azaltmak için çabalamaktadır ve belirsizlikle baş etmenin etkili yollarından biri grupla kimliklenmektir. Günümüzde sosyal medya platformları grup etkinlikleri için yeni bir ortam sağlamaktadır. Bu nedenle belirsizliği azaltmak için bu platformlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Fakat sosyal medya platformlarında sosyal kimlik tehditleri de yaygındır. Bu nedenle belirsizlik gibi rahatsız edici bir durumdan sonra sosyal medyada sosyal kimlik tehdidi ile karşılaşmanın, insanların iç grup kimliğini korumak için daha fazla güdülenmelerine neden olması beklenebilir. Bu araştırmada yürütülen ilk deneyde sosyal medyada karşılaşılan belirsizliğin ve cinsiyet kimliğine yönelik tehditlerin bilişsel, duygusal ve davranışsal tepkiler üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Deney Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinden 102 kadın katılımcıyla yürütülmüştür. Belirsizliği değişimlemek için katılımcılara yaşadıkları belirsizlik veya olumlu anlarla ilgili açık uçlu sorular sorulmuş; sosyal kimlik tehdidini değişimlemek içinse Sosyal Medyada Dışlanma Paradigması kullanılarak tehdit içeren ve içermeyen profiller oluşturulmuştur. Analiz sonuçları belirsizliğin olumlu duygular üzerindeki temel etkisinin anlamlı olduğunu göstermiştir. Fakat belirsizlik ile sosyal kimlik tehditlerinin olumsuz duygu, bilişsel ve davranışsal tepkiler üzerindeki temel ve ortak etkileri anlamlı değildir. İkinci deneyde ilk deneydeki değişimlemeler ve ölçümler kullanılmıştır. Farklı olarak kimlik tehdidinin kaynağını değişimlemek amacıyla ulusal kimlik kullanılmış ve sosyal medya profillerinde kişinin iç grup (T. C. vatandaşı) ya da dış gruptan (yabancı uyruklu) olduğu ile ilgili bilgiler verilmiştir. Deney Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinden 149 katılımcıyla yürütülmüştür. Analiz sonuçları belirsizlik ile sosyal kimlik tehditlerinin bağımlı değişkenler üzerindeki temel etkilerinin anlamsız olduğunu fakat olumlu duygu puanları üzerinde ortak etkinin anlamlı olduğunu göstermektedir. Ek olarak, katılımcılar belirsizlik yüksekken kimliklerini tehdit eden dış grup üyesini tehdit içermeyen profillere kıyasla daha fazla dışlamışlardır. Fakat iç grup üyesini dışlama davranışı belirsizlik yüksekken ya da kontrol koşulunda farklılaşmamaktadır. Sonuç olarak, bulgular insanların belirsizlik yüksekken iç grup kimliklerini korumaya kısmen de olsa güdülendiklerini ve belirsizlik ile sosyal kimlik tehditlerinin dışlama davranışını motive edici bir etkisinin olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
People strive to reduce uncertainties, and identification with groups is an effective way to do this. Nowadays, social media provide a new environment for group activities so widely used to reduce uncertainty. However, identity threats are common on social media. Therefore, we can expect that encountering identity threats on social media after an aversive situation such as uncertainty will motivate people to protect their in-group identity. In the first experiment, I aimed to examine effects of uncertainty and gender identity threats in social media on cognitive, emotional, and behavioural responses. 102 female undergraduates participated in the experiment. In order to manipulate the uncertainty, open- ended questions about uncertainty and positive affect were asked to the participants, and to manipulate the identity threats, social media profiles with and without threats were created by using the Social Media Ostracism Paradigm. Results showed the main effect of uncertainty on positive affect was significant. Other main and interaction effects are not significant. In the second experiment, the manipulations, and measurements from the first experiment were used. Differently, in order to manipulate the source of the identity threat, social media profiles provided information about the nationality (in-group member: T.R. citizen or out-group member: foreign national). 149 undergraduates participated in the experiment. Results showed the main effects of uncertainty and identity threats on dependent variables are insignificant, but the interaction effect on positive affect is significant. Accordingly, participants ostracize the outgroup member who threatened their identity more when uncertainty was high. However, in the in- group threat condition ostracism does not differ under the high uncertainty or control condition. In conclusion, the findings showed that people are partially motivated to protect their ingroup identities when uncertainty is high, and that uncertainty and social identity threats may have a motivating effect on ostracism.