Arap Baharı, Mısır örneği
The Arab Spring, example of Egypt
  1. Tez No: 345366
  2. Yazar: MAJED SABRA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURULLAH ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: The Arab Spring, Revolution, Egypt, Hosni Mubarak, The Muslim Brotherhood, Morsi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Tarihin en eski ve kesintisiz uygarlıklarından olan Mısır, Arap Baharı?yla yeni ve sıra dışı bir dönüm noktasından geçmektedir. Tunus?ta başlayan Arap Baharı, her ülkede o ülkenin dinamiklerine göre şekil alırken, Mısır?da da, bağımsızlık sonrası Nasır, Sedat ve Mübarek dönemleri boyunca süregelen insan hakları ihlalleri, ekonomik zorluklar ve geniş çaplı yolsuzluğa tepki olarak ortaya çıkmıştır. Bu tepkinin fikir öncülüğünü, diğer Arap ülkelerinde rastlanmayan güçlü aydın sınıfı yaparken, uygulamaya koyan da sosyal medyada örgütlenen genç nüfus olmuştur. Ancak, Hüsnü Mübarek?in 30 yıllık tek adam yönetimini 18 günlük protesto eylemleriyle deviren Mısır Baharı?nda dönüşümün sancıları yeni yeni başlamış, devrime sonradan ortak olmaya çalışan iç ve dış odaklar Arapların önemli merkezi konumundaki Mısır?da söz sahibi olma mücadelesine girmiştir. Eski yönetimin siyasi hayaleti de hâlâ ülkede gezinmektedir. Asıl sorun, bunun bir süreç olduğu bilincinden hareketle son noktayı kimin nasıl koyacağının belirsizliğini korumasıdır. Anahtar Kelimeleri: Arap Baharı, Devrim, Mısır, Hüsnü Mübarek, Müslüman Kardeşler, Mursi
Özet (Çeviri)
Egypt, one of the oldest and continuous civilizations of history, with the Arab Spring, has been surpassing a new and extraordinary milestone. While the Arab Spring, which has started in Tunisia takes a unique and individual form in accordance with local dynamics of each country, in Egypt, it emerged as a reaction to human right abuses, economical constraints and wide-spread corruption. Whereas this reaction is pioneered ideologically by the strong intellectual class which is absent in other Arab countries, it has been physically carried out by youth which organizes itself in social Networks. However, in Egyptian Spring which overthrew the 30-year long one-man regime of Hosni Mubarak with merely 18-day street protests, the pains of transition has newly started, now that domestic and foreign powers trying to be a share-holder partner before it is too late, and causing rivalries to have a word on Egypt, which considers itself as one of the most important places of Arabs. What is more, the political fantasma of the old regime is wandering aroung. The real question is, as the Egyptian spring should be called a process which has already started, who and how will conclusively shape it.