Erkek basketbolculara uygulanan 8 haftalık kor antrenman programının dikey sıçrama, serbest atış ve pas performansı üzerine etkisi
The effect of the 8-week core training program applied to male basketball players on the vertical jump, free throw and passing performance
  1. Tez No: 774344
  2. Yazar: VESİLE ŞAHİNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZULLAH KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antrenman, Basketbol, Kor, Training, Basketball, Core
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı 8 haftalık kor antrenman programının erkek basketbolcularda dikey sıçrama, serbest atış ve pas performansı üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmaya 16-18 yaş arasında 22 erkek basketbol oyuncusu (11 deney grubu, 11 kontrol grubu) gönüllü olarak katıldı. Deney grubuna 8 hafta boyunca haftada 2 gün kor antrenman programı ve rutin basketbol antrenmanı uygulanırken, kontrol grubu 8 hafta boyunca sadece rutin basketbol antrenmanlarına devam etti. Deneklere 8 haftalık kor antrenman programı öncesinde (ön test) ve sonrasında (son test) dikey sıçrama, serbest atış ve pas performans testleri uygulandı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi için SPSS 26.0 paket programı ile Paired Samples t testi ve Independent Samples t testi kullanıldı. Deney grubu dikey sıçrama test değerleri açısından ön test ile son testi arasında istatistiksel olarak anlamlılık bulundu (p0.05). Deney grubu pas performansı test değerleri açısından ön test ile son testi arasında istatistiksel olarak anlamlılık bulunmadı (p>0.05). Kontrol grubu pas performansı test değerleri açısından ön test ile son test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlılık bulunmadı (p>0.05). Deney grubu ile kontrol grubunun pas performansı test değerleri açısından ön test ve son testleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlılık bulunmadı (p>0.05). Deney grubu ve kontrol grubu dikey sıçrama testi fark ortalama değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p0.05). Deney grubu ve kontrol grubu pas performans testi fark ortalama değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). 8 Haftalık kor antrenman sonrasında grupların dikey sıçrama test değerleri arasında anlamlı fark bulunurken (p0.05). Sonuç olarak kor antrenmanın erkek basketbolcular üzerinde serbest atış ve pas performansı üzerine etkisi görülmemiştir. Ancak dikey sıçrama performansının gelişimi üzerine olumlu etkilerinin olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of 8-week core training program on vertical jump, free throw and pass performance in male basketball players. 22 male basketball players (11 experimental group, 11 control group) between the ages of 16-18 participated in the study voluntarily. While core training program and routine basketball training were applied to the experimental group 2 days a week for 8 weeks, the control group continued only routine basketball training for 8 weeks. Vertical jump, free throw and pass performance tests were applied to the subjects before (pre-test) and after (post-test) 8-week core training program. Paired Samples t test and Independent Samples t test were used with SPSS 26.0 package program for statistical analysis of the obtained data. A statistically significant difference was found between the pre-test and post-test in terms of vertical jump test values of the experimental group (p0.05). There was no statistically significant difference between the pretest and posttest in terms of rust performance test values of the experimental group (p>0.05). There was no statistically significant difference between the pre-test and post-test values in terms of rust performance test values of the control group (p>0.05). When the pretest and posttest values of the experimental group and the control group were compared in terms of rust performance test values, no statistical significance was found (p>0.05). A statistically significant difference was found between the vertical jump test difference mean values of the experimental group and the control group (p0.05). There was no statistically significant difference between the experimental group and control group rust performance test difference mean values (p>0.05). While there was a significant difference between the vertical jump test values of the groups after 8 weeks of core training (p0.05). As a result, no effect of core training on free throw and pass performance on male basketball players was observed. However, it can be said that it has positive effects on the development of vertical jump performance.