Hemşirelerin bası yarası hakkındaki bilgi, tutumları ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
About pressure wound of nurses knowledge, attitudes and affectsdetermination of factors
  1. Tez No: 774345
  2. Yazar: FARUK BEKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bası yarası, bilgi, hemşirelik, tutum, Attitude, knowledge, nursing, pressure sore
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Hemşirelerin bası yarası hakkındaki bilgi, tutumları ve etkileyen faktörlerin belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmanın evrenini, Kasım 2021- Aralık 2022 tarihleri arasında Bingöl Devlet Hastanesinde, çalışan hemşireler oluşturdu. Evren örneklem seçimine gidilmeyerek, araştırmayı kabul eden 241 hemşire ile çalışma tamamlandı. Araştırmada Hemşire Tanıtıcı Formu, Basınç yaralarını önlemede hemşirelerin karşılaştıkları engeller formu, Basınç Ülseri Önlemede Bilgi Değerlendirme Ölçeği (BÜÖBDÖ), Basınç Ülserlerini Önlemeye Yönelik Tutum Ölçeği (BÜÖYTÖ) kullanıldı. Bulgular Çalışmaya katılan hemşirelerin BÜÖBDÖ toplam puan ortalamaları 12.34±3.00 iken BÜÖYTÖ toplam puan ortalamaları 42.21±4.78'dir. BÜÖBDÖ'de bir vardiyada 1-4 hastaya bakım veren, mezuniyet sonrası hizmet içi eğitim (HİE) ve kurslara katılanların, 2019 yılında HİE alan hemşirelerde farkın anlamlı olduğu tespit edildi. BÜÖYTÖ' de ise bir vardiyada 1-4 hastaya bakım veren, mezuniyet sonrası basınç yaralarının önlenmesine ilişkin eğitim programlarına katılanların, HİE eğitim programı düzenleyen kuruma göre, basınç yaralarının önlenmesine yönelik eğitim alan hemşirelerde anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Hemşirelerin BÜÖBDÖ puanı düşük olduğu, BÜÖYTÖ puanının ise yüksek olduğu saptandı. Hemşirelerin bası yarası hakkındaki bilgi düzeyleri yetersiz olup fakat olumlu tutuma sahip oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine nurses' knowledge, attitudes and influencing factors about pressure ulcers. Material and method: The population of the research consists of nurses working in Bingöl State Hospital between November 2021 and December 2022. The study was completed with 241 nurses who accepted the study, without choosing a population sample. Nurse Descriptive Form, Obstacles faced by nurses in preventing pressure ulcers, Knowledge Evaluation Scale for Preventing Pressure Ulcers, and Attitude Scale to Prevent Pressure Ulcers were used in the study. Results: While the total mean score of BÜÖBDÖ of the nurses participating in the study was 12.34±3.00, the total mean score of BÜÖYTÖ was 42.21±4.78. It was determined that there was a significant difference in nurses who took care of 1-4 patients in a shift, attended in-service education and courses after graduation, and nurses who received in-service education in 2019. In BÜÖYTÖ, it was found that those who care for 1-4 patients in a shift and participated in training programs on the prevention of pressure sores after graduation, and nurses who received training on the prevention of pressure sores, according to the institution that organizes the training program. Conclusion: It was determined that the nurses had a low BÜÖBDÖ score and a high BÜÖYTÖ score. It was determined that the knowledge level of nurses about pressure sores was insufficient, but they had a positive attitude.