İstanbul ilinde evde sağlık biriminde çalışan hekim ve hemşirelerde bası yaralanmalarına karşı bilgi tutum ve davranışlarının araştırılması
Investigation of knowledge, attitude, and behavior of physicians and nurses working in home health units regarding pressure injuries in İstanbul province
  1. Tez No: 864560
  2. Yazar: ZÜLAL DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Evde bakım hizmeti, Bası yarası, Sağlık bilgisi, Tutum, Uygulama, Hemşirelik, Home care service, Pressure ulcer, Health knowledge, Attitude, Practice, Nursing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
AMAÇ: Evde sağlık hizmetleri bütüncül bakım ve ekip çalışması gerektiren bir çalışma alanıdır. Çalışmamızda İstanbul'da evde sağlık biriminde çalışan hekim ve hemşirelerin bası yaralanmalarına karşı bilgi düzeyi ölçümünün değerlendirilmesi ve bilgi düzeyi ile bireysel ve demografik faktörler arasındaki ilişkisini analiz etmek amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırmamız İstanbul ilinde Evde Sağlık biriminde çalışan hekim ve hemşirelerden dahil edilme kriterlerini karşılayan 154 katılımcı ile yapılmıştır. Katılımcılara sosyodemografik özellikleri, bası yarası bakımında kendilerini yeterli hissetme durumları, yara bakımı hakkında alınan eğitim programları, palyatif bakım veya yoğun bakımda daha önce çalışıp çalışmama durumları, ortalama bir ayda görülen evde bakım hasta sayısı, bir ayda ortalama görülen bası yarası olan hasta sayısı, en çok kullanılan pansuman metodu, bası yarasında en çok kullanılan krem çeşitleri, hastaya bakım veren kişilerin bilgi düzeyini ve bakım becerilerini yeterli bulup bulmadıklarını ölçen tutum sorularının yanında PUKAT ölçeği uygulanmıştır. BULGULAR: Çalışmaya katılan tüm sağlık personellerinin toplam PUKAT puanı 15,41±4,91 ile yetersiz bulunmuştur. Uzman doktor ve pratisyen doktorlar yeterli bilgi düzeyine sahipken asistan doktor ve hemşireler yetersiz bilgi düzeyinde çıkmıştır. Katılımcıların eğitim durumu, akademik ünvanı, bası yarası eğitim programlarına katılma durumu, görülen hasta sayısı ve yaş arttıkça PUKAT toplam puanlarında artış belirlenmiştir. SONUÇ: Sağlık personelinin bilgi düzeyini artırmak için, öncelikle bası yarası ve nütrisyon konularında daha fazla eğitim programı düzenlenmeli ve bu programlara katılım teşvik edilmelidir. Sağlık personelinin bilgi düzeyini etkileyen diğer faktörlerin incelendiği daha kapsamlı ve uzun vadeli araştırmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
AIM: Home health services is a field of work that requires holistic care and teamwork. Our study aimed to evaluate the knowledge level regarding pressure ulcer (PU) injuries among physicians and nurses working in home healthcare units in Istanbul, and to analyze the relationship between knowledge level and individual and demographic factors MATERIALS AND METHODS: Our research was conducted with 154 participants who met the inclusion criteria among physicians and nurses working in home healthcare units in Istanbul. Participants were surveyed on their sociodemographic characteristics, self-perceived competence in pressure ulcer care, training programs on wound care, previous experience in palliative care or intensive care, average number of home care patients seen in a month, average number of patients with pressure ulcers seen in a month, most commonly used wound dressing method, most commonly used types of creams for pressure ulcers, attitude questions measuring the knowledge level and caregiving skills of caregivers, along with the Pressure Ulcer Knowledge Assessment Tool (PUKAT). RESULTS: The total PUKAT score of all healthcare personnel participating in the study was found to be 15.41±4.91, indicating insufficient knowledge. Specialist and general practitioners demonstrated sufficient knowledge levels, while resident physicians and nurses showed inadequate knowledge levels. It was determined that as participants' education level, academic title, attendance to pressure ulcer training programs, number of patients seen, and age increased, there was an increase in PUKAT total scores. CONCLUSION: To improve the knowledge level of healthcare personnel, more training programs on pressure ulcers and nutrition should be organized, and participation in these programs should be encouraged. More comprehensive and long-term research should be conducted to examine other factors affecting the knowledge level of healthcare personnel.