Hemşirelerin bası yarası önleme konusundaki bilgi düzeyi ve tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of nurses' knowledge levels and attitudes towards the prevention and care of pressure ulcers
  1. Tez No: 995449
  2. Yazar: BEYZAGÜL İPEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADRİYE NİLAY GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bası yarası, bilgi düzeyi, hemşire, hemşirelik bakımı, tutum, Attitude, knowledge level, nurse, nursing care, pressure sore
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fenerbahçe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bası yarası, sık karşılaşılan bir doku hasarıdır ve toplum sağlığını etkileyen bir sağlık sorunudur. Hemşireler, bası yarasının önlenmesinde kritik roller üstlenmektedir. Bu çalışmanın amacı hemşirelerin bası yarasını önleme konusundaki bilgi düzeyi ve tutumları arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Çalışmaya İstanbul' da özel bir sağlık grubu bünyesinde görev yapan 337 hemşirenin katılım göstermiştir. Ulaşılan sonuçlara göre hemşirelerde bası yarası hakkında bilgi düzeyinin artmasına paralel olarak tutumların da olumlu yönde seyretmektedir. Hemşirelerin deneyiminin artması, bası yarasının önlenmesinde bilgi düzeyini artırmakta ve tutumların olumlu yönde gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Hemşirelerin eğitim düzeyi arttıkça bası yarasının önlenmesine dair yeterlilik düzeyi artış göstermektedir. Çalışmada ulaşılan sonuçlar, yoğun bakım ünitelerinde görev yapan hemşirelerin bası yarasının yaygınlığının daha fazla olması nedeniyle diğer birimlerde görev yapan hemşirelere göre bası yarasının önlenmesi konusunda yeterlilik düzeyinin daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Çalışmanın sonuçları 337 hemşirenin verdiği yanıtlarla sınırlıdır.
Özet (Çeviri)
Pressure sores are a common tissue damage and a health problem affecting public health. Nurses play critical roles in the prevention of pressure sores. The aim of this study is to evaluate the relationship between nurses' knowledge level and attitudes on pressure sore prevention. A total of 337 nurses working within a private healthcare group in Istanbul participated in the study. According to the results, as the level of knowledge about pressure sores increases in nurses, their attitudes also progress positively. The increase in the experience of nurses increases the level of knowledge on pressure sores prevention and contributes to the positive development of attitudes. As the level of education of nurses increases, their competence level on pressure sore prevention increases. The results obtained in the study revealed that nurses working in intensive care units have a higher level of competence on pressure sore prevention compared to nurses working in other units due to the higher prevalence of pressure sores. The results of the study are limited to the responses of 337 nurses.