Nikotin yoksunluk semptomları ile ilişkili faktörler ve sigara bırakma üzerine etkileri
Factors related to nicoti̇ne withdrawal symptoms and their effects on smoking cessation
  1. Tez No: 774356
  2. Yazar: DURMUŞ ALİ ŞANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEBAHAT GÜCÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, Nikotin Bağımlılığı, Sigara bırakılması, Tobacco, nicotine addiction, smoking cessation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Sigara bırakma polikliniklerine (SBP)başvuran katılımcılarda nikotin yoksunluk semptomları ile ilişkili faktörler ve sigara bırakma üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla Ocak 2022 ile Mart 2022 tarihleri arasında SBP'ne başvuran katılımcıların nikotin yoksunluk semptomları ve sigara bırakma başarıları değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Prospektif planlanan çalışmamız Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği SBP'ne ve İzzet Baysal Ruh Hastalıkları Hastanesi SBP'ne Ocak 2022 ile Mart 2022 tarihleri arasında başvuran 102 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik özellikleri, sigara öyküsü, çevre anamnezi bilgilerini içeren SBP takip formu ve bağımlılık düzeylerini saptamak için Fagerstrom Nikotin Bağımlılık Testi(FNBT),sigara içme arzusu düzeylerini saptamak için Sigara İçme Arzusu Ölçeği(SİAÖ), sigara ile ilgili olumlu ve olumsuz algılarını ölçmek amacıyla Sigara Karar Verme Dengesi Ölçeği, öz yeterliliklerini ölçmek amacıyla Genel Öz Yeterlilik Ölçeği, olaylar karşısındaki stres seviyelerini ölçmek amacıyla Algılanan Stres Ölçeği uygulanmıştır. Katılımcıların 6 ay süreyle sigara bırakma durumları ve nikotin yoksunluk semptomları takip edilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza 65'i erkek 37'si kadın 102 katılımcı katıldı.6 ay boyunca sigara kullanmayan kişilerin sigarayı bıraktığı kabul edildi. Çalışmamızda SBP'ne başvuran katılımcıların %28,4 ünün sigarayı bıraktığı izlendi. Sigarayı bırakanlarda FNBT ve SİAÖ puanları anlamlı derecede düşüktü. Sigarayı bırakma isteme nedenlerinde sağlık endişeleri en sık nedenlerdi. Sinirlilik, iştah artışı ve aşırı tütün isteği sık görülen yoksunluk semptomlarıydı. Karar Verme Dengesi Ölçeği ile yoksunluk semptomu varlığı arasında anlamlı ilişki görüldü. FNBT ile konsantrasyonda bozulma, huzursuzluk ve aşırı tütün isteği semptomları arasında ilişki mevcuttu. SİAÖ ile iştah artışı semptomu arasında ilişki görüldü. Karar Verme Dengesi Ölçeği ile sinirlilik ve huzursuzluk semptomları arasında ilişki görüldü. Genel Öz Yeterlilik Ölçeği ile kaygı semptomu arasında ilişki görüldü. Algılanan Stres Ölçeği ile sinirlilik semptomu arasında ilişki görüldü. Sigara bırakma durumu ile ilişkisi olan ölçekler FNBT, SİAÖ ve Sigara Karar Verme Dengesi Ölçeğiydi. Sigara bırakan ve bırakamayan katılımcılar arasında yaş, cinsiyet, medeni durum ve eşlik eden hastalık açısından anlamlı fark izlenmedi. Sonuç: Nikotin yoksunluk semptomları ile ilişkili faktörler ve sigara bırakma üzerine etkileri incelendiğinde FNBT, SİAÖ puanları daha düşük olanlarda ve Sigara Karar Verme Dengesi Ölçeğinin alt ölçeği olan Sigaranın Yararları Ölçeği puanının daha düşük olduğu katılımcılarda sigara bırakma başarısı yüksekti. SİAÖ puanı yüksek olanlarda iştah artışının yüksek olduğu görüldü. Konsantrasyonda bozulma semptomu yaşayanlarda yüksek düzeyde bağımlı olma oranı yüksekti. SBP'ne başvuran hastalarda yoksunluk semptomları ile ilişkili faktörler belirlendikten sonra, sigara bırakma polikliniklerinde daha etkin, hedefe yönelik ve daha başarılı bir yaklaşım ortaya konulabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: It was aimed to investigate the factors associated with nicotine withdrawal symptoms and their effects on smoking cessation in participants who applied to smoking cessation outpatient clinics (SBP). For this purpose, nicotine withdrawal symptoms and smoking cessation success of participants who applied to SBP between January 2022 and March 2022 were evaluated. Materials and Methods: Our prospective study was carried out with 102 participants who applied to Bolu Abant İzzet Baysal University Training and Research Hospital Family Medicine SBP and İzzet Baysal Psychiatric Hospital SBP between January 2022 and March 2022. The data of the smoking cessation outpatient clinics patient follow-up form, which includes information about the sociodemographic, smoking history and the Fagerstrom Nicotine Dependence Test (FNBT) to determine the level of nicotine addiction, Questionnaire on Smoking Urge (QSU)) to determine the level of smoking desire, Smoking Decisional Balance Scale to measure positive and negative perceptions about smoking, General Self- Efficacy Scale to measure their self-efficacy, Perceived Stress Scale was applied to measure stress levels against events. Smoking cessation and nicotine withdrawal symptoms of the participants were followed for 6 months. Results: A total of 102 participants, 65 male and 37 female, participated in our study. Participants who did not smoke for 6 months were considered to have quit smoking. In our study, it was observed that 28.4% of the participants who applied to SBP quit smoking. FNBT and QSU scores were significantly lower in those who quit smoking. Health concerns were the most common reasons for wanting to quit smoking. Irritability, increased appetite, and tobacco xiii craving were common withdrawal symptoms. There was a significant relationship between the Decisional Balance Scale and the presence of withdrawal symptoms. There was a relationship between FNBT and symptoms of impaired concentration, restlessness, and tobacco craving. There was a correlation between QSU and the symptom of increased appetite. There was a correlation between Decisional Balance Scale and irritability and restlessness. There was a correlation between the General Self-Efficacy Scale and the anxiety symptom. Scales associated with smoking cessation were FNBT, QSU and Smoking Decisional Balance Scale. No significant difference was observed between the participants who quit smoking and those who could not, in terms of age, gender, marital status and comorbidity. Conclusion: When the factors associated with nicotine withdrawal symptoms and their effects on smoking cessation, were examined, it was seen that the success of smoking cessation was higher in those who had lower FNBT and QSU scores and those with a lower score on the Benefits of Smoking Scale, which is a subscale of the Smoking Decisional Balance Scale. It was observed that the increase in appetite was higher in those with high QSU scores. The rate of high level of nicotine addiction was high in those who experienced symptoms of impaired concentration. After determining the factors associated with withdrawal symptoms in patients admitted to SBP, a more effective, targeted and more successful approach can be revealed in smoking cessation outpatient clinics.