Çocuk yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda iyatrojenik anemi insidansı ve kan transfüzyon endikasyonlarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of iatrogenic anemia incidence and blood transfusion indications in patients in the child intensive care unit
- Tez No: 774517
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇELEBİ KOCAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk yoğun bakım ünitesi, iyatrojenik anemi, mortalite, PRISM skoru, Pediatric intensive care unit, iatrogenic anemia, mortality, PRISM score
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Anemi kritik hastalığı olan çocuklarda çok yaygındır ve çocuk yoğun bakım ünitesinde takip edilen çocuklarda oldukça sık karşılaşılan klinik bir durumdur. Yoğun bakım ünitelerinde kan testi yapılması için kan alınması, kritik hastalığı olan hastalarda anemi gelişmesine neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı; çocuk yoğun bakım ünitelerinde takip edilen hastalarda, anemi ve transfüzyon insidansını, tanısal amaçlı alınan kan miktarının anemi gelişimine etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi, 3. Basamak çocuk yoğun bakım ünitesine dört yıl (2016-2020) süreyle kabul edilen 299 hasta dahil edildi. Hastaların demografik verileri, PRISM skorları, yatış ve takip sürecindeki hb değerleri, tetkik için alınan kan miktarları ve iyatrojenik anemi gelişme süresi, transfüzyon öncesi hb değerleri, transfüzyon ile ilişkili komplikasyonlar kayıt edildi. Bulgular: Hastaların 164'ü (%54,8) erkek, 135'i (%45,2) kızdı. Yaş ortalamaları 38,7±55,1 aydı. Çalışmaya dahil edilen 235 hasta (%78,6) yoğun bakımdan taburcu edilmiş, 64 (%21,4) hasta ise exitus olmuştu. Hastaların yoğun bakıma yatıştaki ortalama hb değeri 10,1±2,1 g/dL idi. Hastalardan tetkik için 0-7 günler arasında alınan ortalama kan miktarı 68,1±53,0 ml, 8-15 günler arasında alınan ortalama kan miktarı 42,0±42,0 ml idi. 252 (%84,3) hastada iyatrojenik anemi gelişmişti. Hastaların 247'sine (%82,6) kan tranfüzyonu uygulanmıştı. Sonuç: Sonuç olarak yoğun bakımda yatan çocuklarda anemi sık görülen bir durumdur ve mortalite ile ilişkili görülmektedir. Kritik hastalık, enfeksiyon gibi nedenlerin yanı sıra tetkik amaçlı alınan kan miktarı ve sıklığı da bu hastalarda iyatrojenik anemi gelişmesinde önemli katkı sağlayan faktörlerdir. Anemi gelişmesi hastalarda transfüzyon ihtiyacını artırmaktadır ve bu durum hastaları transfüzyon ilişkili komplikasyonlar ile karşı karşıya bırakmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Anemia is very common in critically ill children and is a very common clinical condition in children followed in the pediatric intensive care unit. Taking blood for blood testing in intensive care units contributes to the development of anemia in critically ill patients. The aim of this study; To investigate the incidence of anemia and transfusion in patients followed in pediatric intensive care units. Another aim is to investigate the effect of the amount of blood taken for diagnostic purposes on the development of anemia. Materials and Methods: 299 patients admitted to the tertiary level pediatric intensive care unit of Health Sciences University Konya Health Practice and Research Center for four years (2016-2020) were included in the study. Demographic data of the patients, PRISM scores, hemoglobin (Hb) values during hospitalization and follow-up, blood volumes taken for examination and development time of iatrogenic anemia, Hb values before transfusion, and transfusion-related complications were recorded. Results: Of the patients, 164 (54.8%) were boy and 135 (45.2%) were girl. The mean age was 38.7±55.1 months. 235 patients (78.6%) included in the study were discharged from the intensive care unit, and 64 (21.4%) patients died. The mean Hb value of the patients at admission to the intensive care unit was 10.1±2.1 g/dL. The mean amount of blood taken from the patients for examination between days 0-7 was 68.1±53.0 ml, and the mean amount of blood taken between days 8-15 was 42.0±42.0 ml. Iatrogenic anemia developed in 252 (84.3%) patients. Blood transfusion was applied to 247 (82.6%) of the patients. Conclusion: In conclusion, anemia is a common condition in children hospitalized in the intensive care unit and is associated with mortality. In addition to causes such as critical illness and infection, the amount and frequency of blood taken for examination are also factors that contribute to the development of iatrogenic anemia in these patients. The development of anemia increases the need for transfusion in patients and this situation exposes patients to transfusion-related complications.