Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan yenidoğanlardaki transfüzyon uygulamalarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 776473
  2. Yazar: BEDİA KARNAK AGAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKE MUNGAN AKIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prematüre, Yenidoğan, Prematüre anemisi, Transfüzyon, Eritrosit Süspansiyonu, Newborn, Transfusion, Erythrocyte Suspension, Hematocrits, Hemoglobin, Threshold Value
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş ve Amaç: Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinde (YDYBÜ) sıklıkla eritrosit ve trombosit süspansiyonları kullanılmaktadır. Anemi yenidoğanlarda sık görülen bir durum olmakla birlikte bu konuda transfüzyon pratiği henüz netlik kazanmamıştır. Farklı ülkelerdeki kılavuzlar arasında transfüzyon uygulamaları farklılık göstermektedir. Kliniğimizde TND rehberine uygun olarak transfüzyon yapılmaktadır. Biz bu çalışma ile YDYBÜ'müzde yapılan eritrosit transfüzyon endikasyonlarını ve bunların uluslararası ve ulusal rehberlere uygunluğunu karşılaştırmayı amaçladık. Materyal Metod: S.B.Ü. Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi YDYBÜ'de 1 Ocak 2020 ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasında eritrosit transfüzyonu yapılan, doğum tartısı 1500 gram altındaki yenidoğanlar retrospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Hastaların prenatal, natal ve maternal özellikleri, doğumda anne ve bebek hemoglobin değerleri, yapılan her transfüzyon öncesi hemoglobin/hematokrit değerleri, transfüzyon eşik değeri, transfüzyon endikasyonu, ürün miktarı, verilme süresi, transfüzyon sonrası, 1., 2., 3., 4. hafta hemoglobin değerleri, taburculuk günleri, vücut ağırlıkları, hemoglobin değerleri, prematürelik morbiditeleri bronkopulmoner displazi (BPD), prematüre retinopatisi (ROP), transfontanel ultrasonografi bulguları ve mortalite bilgilerini içeren formlar doldurularak değerlendirildi. Veriler IBM-SPSS Statistics v.28 © kullanılarak analiz edildi. Çalışmada istatistiksel anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışma süresi içerisinde YDYBÜ'müzde çok düşük doğum ağırlıklı (ÇDDA) 71 yenidoğana toplamda 289 adet eritrosit süspansiyonu (ES) transfüzyonu yapılmıştır. Medyan değeri hasta başına 3 transfüzyondur. Hastalara uygulanan ilk beş ES transfüzyonunda verilen 214 transfüzyon değerlendirilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların 35'i (%49,2) kızdır, 34 (%47,8) bebek normal spontan vajinal yolla doğmuştur ve ortalama gestasyon haftaları 26,2 ±2,6 hf, doğum ağırlıkları 841,2±270,3 g'dır. Annelerin doğum sırasındaki ortalama Hb değerleri 11,2 ± 1,3 g/dl, bebeklerin ise 15,0 ± 2,5 g/dl bulundu. Bebeklerin ilk 5 ES transfüzyonları sırası ile ortalama postnatal 10,6., 18,7., 27,3., 30,4. ve 33,2. günde yapılmıştı. Hastalara her transfüzyonda verilen ES hacmi ortalamaları 15,9-17,1 cc/kg aralığındaydı. Hiçbir hastada transfüzyonla ilişkili akciğer hasarı gelişmemişken 6 (%8) hastada transfüzyonla ilişkili NEK gelişmişti. Bebeklerin 18 (%25,4)'i PN ortalama 26,6. günde kaybedilmişti. Sağ kalan 53 bebek PN ortalama 100,2. gününde 2821,9 g vücut ağırlığı ve 10,2 g/dl Hb değeri ile taburcu edilmişti. Çalışma süresince yapılan transfüzyonların 197'si (%92) TND kılavuzundaki eşik Hb değerine uygun olarak transfüze edilmiştir. Geri kalan transfüzyonların 10'una klinik kötüleşme nedeniyle ve birine operasyon sonrası transfüzyon uygulanmıştı, altı transfüzyonun ise Hb verilerine ulaşılamadı. Hastalara uygulanan ES transfüzyonu sırasındaki Hb değerlerinin TND'nin önerdiği Hb eşik değerleri ile farkı değerlendirildiğinde 2021 yılında yapılan transfüzyonlarda bu farkın daha yüksek olduğu, özellikle 2. ES transfüzyonunda istatistiksel anlamlılık tespit edilmiştir. Sonuç: YDYBÜ'nde ÇDDA bebeklere uygulanan ES transfüzyonları, TND kılavuzuna uygun olarak transfüze edilmiştir. Transfüzyon almadan taburcu olan bebeklerin sayısının fazla olduğu saptanmış ve bunun sebebinin doğumda ÇDDA bebeklere rutin olarak uygulanmaya başlanan geç kord klempleme politikası ile ilişkili olduğu düşünülmüştür. 2021 yılındaki transfüzyonlar 2020 yılıyla karşılaştırıldığında daha kısıtlı bir politika izlenildiği görülmüştür. Bu durumun; YDYBÜ'müzde daha kısıtlı kan alımı ve non-invaziv bakım prensiplerinin benimsenmesine bağlı olarak iyatrojenik kan kayıplarının azalması ve aynı zamanda COVID-19 pandemisi sırasındaki kan bankası rezervlerinin azalması ile ilişkili olabileceğini düşünmekteyiz. 2021 yılında daha düşük Hb değerleri ile transfüzyon uygulanmasının 2020 yılı bebekleri ile karşılaştırıldığında mortalite ve prematürelik sorunları açısından fark yaratmadığı da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Background and aim: Erythrocyte and thrombocyte solutions are frequently used in Neonatal Intensive Care Units (NICU). Although anemia is a common condition in neonates, the practice of transfusion in this regard has not yet been clarified. Transfusion practices differ between guidelines in different countries. In our clinic, transfusion is performed in accordance with the Turkish Neonatal Society (TNS) guideline. With this study, we aimed to compare the indications for erythrocyte transfusion performed in our NICU and their compliance with international and national guidelines. Materials and Methods: Newborns who were transfused with erythrocyte suspension between January 1, 2020 and December 31, 2021, in S.B.Ü. Ümraniye Training and Research Hospital, Neonatal Intensive Care Unit with a birth weight of less than 1500 grams were retrospectively included in the study. Prenatal, natal and maternal characteristics of the patients, maternal and infant hemoglobin (Hb) values at birth, Hb/hematocrit values before each transfusion, transfusion threshold value, transfusion indications, product amount, administration time, 1st, 2nd, 3rd, 4th weeks Hemoglobin values after transfusion, discharge days, body weights, Hb values, morbidities of prematurity, bronchopulmonary dysplasia (BPD), retinopathy of prematurity (ROP), transfontanel ultrasonography findings and mortality details were filled in and evaluated. Data were analyzed using IBM-SPSS Statistics v.28©. The statistical significance level was accepted as 0.05 in the study. Results: During the study period, a total of 289 erythrocyte suspension (ES) transfusions were given to 71 newborns with very low birth weight (VLBW) in our NICU. The median value was 3 transfusions per patient. A total of 214 transfusions, given in the first five ES transfusions administered to patients, were evaluated. Thirty-five (49.2%) of the patients included in the study were girls, 34 (47.8%) babies were born by normal spontaneous vaginal delivery, and their mean gestational week was 26.2 ±2.6 weeks, and their birth weight was 841.2±270.3 g. The mean Hb values of the mothers at the time of delivery were 11.2 ± 1.3 g/dl, and the babies were found to be 15.0 ± 2.5 g/dl. The mean postnatal day of the1st 5 ES transfusions of babies were 10.6, 18.7, 27.3, 30.4 and 33.2 respectively. The mean ES volume given to the patients in each transfusion ranged from 15.9-17.1 cc/kg. While none of the patients developed transfusion-related lung injury, six (8%) patients developed transfusion-related NEC. Eighteen (25.4%) of the babies were lost postnatally in a mean of 26.6 days. The 53 surviving infants in a mean of 100.2 days postnatally, were discharged with a body weight of 2821.9 g and an Hb value of 10.2 g/dl. During the study, 197 (92%) of the transfusions were transfused in accordance with the threshold Hb value in the TNS guideline. Ten of the remaining transfusions were transfused due to clinical worsening and one was transfused after the operation. Hb data were not available for six transfusions. When the difference of Hb values during ES transfusion applied to the patients was evaluated with the Hb threshold values recommended by TNS, it was found that this difference was higher in transfusions in 2021, and statistical significance was found especially in the second ES transfusion. Conclusions: In our NICU, erythrocyte transfusions administered to VLBW infants were transfused in accordance with the TND guidelines. It was determined that the number of babies discharged without transfusion was high, and it was thought that the reason for this was related to the late cord clamping policy that was routinely applied to VLBW babies at birth. When transfusions in 2021 are compared to 2020, a more restricted policy was observed. We think that this situation may be related to the decrease in iatrogenic blood losses due to the adoption of more limited blood collection and non-invasive care principles in our NICU, as well as the decrease in blood bank reserves during the COVID-19 pandemic. It was also observed that transfusion with lower Hb values in 2021 did not make a difference in terms of mortality and prematurity problems when compared to babies in 2020.