Çocuk yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda D vitamini eksikliği
Deficiency of vitamin D in patients admitted to pediatric intensive care unit
  1. Tez No: 531905
  2. Yazar: HAMİT BOLOĞUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA ŞEVKETOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Yoğun Bakım, D vitamini Eksikliği, Pediatric Intensive Care, Vitamin D Deficiency
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Çocuk Yoğun Bakım Kliniği'mize kabul edilen kritik hastalardaki D vitamini eksikliği sıklığını belirlemek ve D vitamini durumu ile hastalık şiddeti, prognozu ve mortalitesi arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, 2008-2018 yılları arasında İstanbul Bakırköy Dr.Sadi Konuk Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi Çocuk Yoğun Bakım Kliniği'nde tedavi gören 0-18 yaş aralığındaki D vitamin düzeyi çalışılan hastalar dahil edildi.Çalışmaya dahil edilen 204 hastanın 83'ü (%40,69) kız ve 121'i (%59,31) erkektir. Çalışmaya alınan tüm çocuklara ait yaş, cinsiyet gibi demografik verilerin yanı sıra, çocuk yoğun bakım yatış süreleri, toplam hastane yatış süreleri, taburculuk durumu, yatış tanısı, eşlik eden hastalıklar, kronik hastalık varlığı, kardiyovasküler, solunumsal, renal, hematolojik, nörolojik, hepatik ve total Organ Yetmezlik İndeksi (Organ Failure Indeksi)( OFI ) skoru ve PRISM III Skoru, mekanik ventilasyon gün sayısı, yapılan plazmaferez gün sayısı, biyokimya değerleri (D vitamini, kalsiyum, fosfor, alkalen fosfataz, CRP, prokalsitonin, hemoglobin, hemotokrit değerleri ile trombosit sayısı, SCvO2, Laktat Düzeyi ve İyonize Kalsiyum Düzeyi) incelenerek elde edilen veriler kaydedilmiştir. Bulgular:Çalışmaya dahil edilen 204 hasta çocuğun yaş ortalaması 4,55±5,01 yıl olup 83'ü (%40,69) kız ve 121'i (%59,31) erkekti. D vitamin düzeyi ile cinsiyet, yaş, toplam yatış süresi, Prism III Skoru, invazif ve toplam mekanik ventilasyon gün sayıları, Renal OFI, Hematolojik OFI ve total OFI ve mortalitenin yanı sıra kalsiyum, alkalen fosfataz, prokalsitonin ve trombosit değerleri ile uygulanan plazmaferez gün sayısı ilişkilendirilmiştir. Sonuç :Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi ( ÇYBÜ )'nde yatan kritik hasta çocuklarda D vitamini eksikliği organ yetmezliği sayısını, hastanede yatış süresini uzatmakta ve mortalitenin artmasına yol açarak prognozu kötü yönde etkilemektedir. Burdan yola çıkarak ÇYBÜ'ne yatan hastalarda D vitamini düzeyi bakılarak tedavi ve takibi yapılabilir. Bu nedenle D vitamini replasman tedavisinin prognoz üzerine etkisini araştımaya yönelik çalışmalar bu konunun önemini göstermek açısından faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the frequency of vitamin D deficiency in critically ill patients admitted to our Pediatric Intensive Care Unit and to evaluate the relationship between vitamin D status and disease severity, prognosis and mortality. Materials and Methods: This study was carried out between 2008-2018 in. Sadi Konuk Health Application and Research Center Pediatric Intensive Care Unit in the patients aged 0-18 who treated for vitamin D deficiency.. A toltal of 204 cases, 121 (%59.31) male and 83 (%40.69) female were studied. In addition to demographic data such as age, gender, duration of admission to the children, total hospitalization period, discharge status, hospitalization, concomitant diseases, chronic illness, cardiovascular, respiratory, renal, hematological, neurological, hepatic and total Organ Failure Index (OFI) score and PRISM III score, duration of mechanical ventilation, duration of plasmapheresis, biochemistry values (vitamin D, calcium, phosphorus, alkaline phosphatase, CRP, procalcitonin, hemoglobin, platelet count with hematocrit values, SCVO2 , Lactate Level and Ionized Calcium Level) were obtained. Results: The mean age of the 204 patients included in the study was 4.55 ± 5.01 years, 83 (40.69%) were girls and 121 (59.31%) boys. Gender, age, total length of stay, Prism III score, duration of invasive and total mechanical ventilation days, Renal OFI, Hematological OFI and total OFI and mortality, duration of plasmapheresis, calcium, alkaline phosphatase, procalcitonin and platelet values have been found as associated with vitamin D levels Conclusion: Vitamin D deficiency in the critically ill children in the Pediatric Intensive Care Unit (PICU) prolongs the number of organ failure, length of hospital stay, and increases the mortality and affects the prognosis in an adverse way. From this point of view, the patients who are admitted to the PICU can be treated and followed up with vitamin D levels. Therefore, studies which investigate the effects of vitamin D replacement therapy on prognosis may be useful to demonstrate the importance of this issue.