İzmir İli Güzelbahçe İlçesi örneğinde alan kullanım kararlarının irdelenmesi üzerinde araştırmalar
  1. Tez No: 77454
  2. Yazar: ALPAY TIRIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Güzelbahçe İlçesi, Alan Kullanım Kararlan, Peyzaj Planlama, Güzelbahçe District, Landuse, Landscape Planing
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
IV ÖZET İZMİR İLİ GÜZELBAHÇE İLÇESİ ÖRNEĞİNDE ALAN KULLANIM KARARLARININ İRDELENMESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR TIRIL, Alpay Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ümit Erdem Şubat 1998, 165 sayfa Sanayi devriminden sonra tüm dünyada artış gösteren göçler ve hızlı kentleşme hareketi sonucu ortaya çıkan plansız yerleşimler ve hızla tüketilen doğal ve kültürel kaynaklar birey ve toplum hayatını olumsuz etkilemektedir. Tüm canlı öğelerin yaşamlarının sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için mevcut doğal ve kültürel kaynakların kullanımım optimal düzeyde tutarak çevresel değerleri korumak ve insan yerleşimleri ile diğer alan kullanımlarım insan-kaynak ilişkisi içinde en iyi şekilde oluşturmak, konuyla ilgili tüm uzmanların katılımıyla alınacak sağlıklı alan kullanım kararlarıyla mümkün olabilecektir. Araştırmada bu amaca yönelik olarak, İzmir Kenti'nin gelişme aksı üzerinde yer alan ve coğrafi konumu nedeniyle de özel önemi bulunan Güzelbahçe Üçesi'nin doğal ve kültürel envanteri çıkarılarak şimdiye kadar ki alan kullanımları tarihsel süreçte, neden-sonuç ilişkisi içinde irdelenmeye çahşılmıştır. Bu düşüncelerle tamamlanan araştırmada ilçenin kaynaklarının yerinde ve yeterince kullanılmadığı tesbit edilmiş, geleceğe yönelik öneriler getirilmiştir. Araştırma sonunda, geçmiş dönemlerde işlevsellik ve doğal dengelerin bozulmaması esasma dayanılarak verilen alan kullanım kararlarının, günümüzde rant elde etme amaçlı olarak, doğal sistemin öğeleri ve döngüleri aleyhine verildiği sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RESEARCH ON THE EVALUATION OF THE LANDUSE DESICIONS IN THE EXAMPLE OF GÜZELBAHÇE DISTRICT IN İZMİR PROVINCE TIRIL, Alpay Msc in Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. Ümit Erdem February 1998, 165 pages After the industrial revolution, occurance of the unplanned settlements and the exhausted natural and cultural resources, the life of the individuals and the society are influenced negatively, as a result of the migration and urbanisation. The sustenance of all the living organisms in optimum life standarts can be possible by restraining the usage of natural and cultural resources for the protection of environmental aspects in optimal levels, constituting the settlement and the other landuses in the relation of the human-resource and making desicions on the landuse with the participation of all the experts about the subject. In this research, the natural and cultural inventory of Güzelbahçe District that situated on Izmir Province developing axis and has importance because of its geographical location is made out and the landuses in historical process till today is evaluated in the relationship of cause-conclusion. At the end of the research, it's determined that the resources of the district is not used appropirately and sufficiently, proposals about the future is recomended. As a result, it is obtained that the desicions given about the landuse in the past depends on the functionallity and the natural balance turned against the natural system compenents and cycles for the sake of the unearned income.