İzmir İli Narlıdere İlçesi örneğinde alan kullanım kararlarının irdelenmesi üzerine araştırmalar
  1. Tez No: 77459
  2. Yazar: İDİL DİKKAYA BAYBES
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Alan kullanım kararları, Narlıdere İlçesi, Planlama, Land use, Narlıdere district, planning
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZET DİKKAYA B AYBES İdil Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi, Prof. Dr. Ümit ERDEM Ocak, 1998, 139 sayfa Bu çalışmada, Narlıdere İlçesinde uygulanan alan kullanım kararlan irdelenmiştir. İlk bölümde kentler ve yaşanabilirlik ilkelerine yönelik kavram ve kapsamlar açıklanmıştır. Peyzaj planlamanın, alan kullanım kararlarının ve kent planlamasının birbirleriyle olan ilişkileri vurgulanmıştır. Diğer bölümlerde de, alanın tanımı ile birlikte sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel yapı araştırılarak alan kullanım kararları hakkında bilgiler üretilmeye çalışılmıştır. Yerinde gözlem ve incelemelere dayanan bilgiler, gerektiğinde şekil, çizelge ve haritalarla da desteklenerek irdelenmiştir. Bütün bu çalışmalar göstermiştir ki, 1950 yıllarından bu yana Narlıdere İlçesi örneğinde alan kullanım kararlarının doğru olduğu söylenemez. Her kıyı yerleşiminde olduğu gibi Narlıdere' de de 2. konut ve turizm sektörünün plansız gelişmesi, arazi kullanım kararlarını doğrudan etkilemiş ve özellikle tarım toprakları aleyhine bir kullanım ortaya çıkmıştır. Çalışmada belirlenen bu durum nedeniyle arazi kullanım kararlarının çok uzmanlı hazırlanması, halk katılımcılığının gerçekleştiği uzun süreli plan hedeflerine yönelinmesi zorunluluğu vurgulanmıştır.Bu vurgulamaya yönelik değerlendirmelerle çalışma bitirilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT DİKKAYABAYBES, İdil MSc in Landscape Architecture Department Supervisor : Prof. Dr. Ümit ERDEM January, 1998, 139 pages In this study, the land use decisions of Narlıre district have been searched. Spheres and concepts of cities and principles of being alived have been explained in first chapter. And also the relations between landscape planning, land use and city planning are being stressed in this chapter. And the other chapters try to laydown by the help of the search of landuse decisions of the description of Narlıre and within this framework social-economic and social-cultural structure of the search area. The knowledge that supported with the observations and researches have been search by the help of the tables, maps and the figures. All these studies showed that land use decisions in Narlıre district example are not correctly taken since 1950. In every seaside inhabiting and also in Narlıere country, casual developments of the second houses and tourism sector effected directly to the land use and especially it is opposed to the productive agricultural area. Due to the reasons that we mentioned above, the necessity of employing more than one expert during the decisions of landuse, to achieve the long term targets by the help of the public collaborate highly emphasised in this study.. Therefore, valuation lays down the stressed key word of the study.