The evaluation of the confidence of senior graduate students of the department of orthodontics and newly graduated orthodontists in their basic knowledge.
Ortodonti anabilim dalı yüksek lisans son sınıf öğrencilerinin ve yeni mezun olan ortodontistlerin temel bilgi ve becerilerine olan güvenlerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 774632
  2. Yazar: ABDULLAH ZIADEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEYZA ERAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Lisansüstü ortodonti eğitimi, lisansüstü ortodonti öğrencilerinin bilgilerine olan güveni, lisansüstü ortodonti öğrencilerinin kaynaklara bakış açısı, Postgraduate orthodontic education, confidence of postgraduate orthodontic students in their knowledge, perspective of postgraduate orthodontic students on their resources
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Yapılandırılmış, kapalı uçlu (statik) anketin amacı, ortodonti son sınıf öğrencilerinin ve yeni mezun ortodontistlerin temel bilgilerindeki güven düzeylerini değerlendirmektir. Çalışmada benimsenen anket, ortodontistlerin ve dişhekimliği öğrencilerinin güven seviyelerine dayanmaktadır. Anket değerlendirmesi katılımcıların demografik özelliklerine, eğitim deneyimlerine ve güven seviyelerine odaklanmıştır. Çalışmaya, toplam 696 nüfus büyüklüğünden çalışma örneklem büyüklüğü olarak 254 katılımcı dahil edilmiştir. Araştırma değişkenleri arasındaki ilişkileri incelemek için istatistiksel testler yapılmıştır. Demografik özellikleri incelemek için veri analiz yöntemleri, betimsel istatistiksel yöntemler ve veri ölçüm araçlarından elde edilen puanları demografik değişkenlerle karşılaştırmak için fark testleri kullanılmıştır. Cronbach alfa ile ölçülen iç tutarlılık örneklemde tatmin edici bulunmuştur (0.845). Karşılaştırma testleri yapıldığında, son sınıf ortodonti öğrencilerinin ve yeni mezun ortodontistlerin farklı demografik özellikleri ile güven düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç olarak, Türkiye'deki son sınıf ortodonti öğrencileri ve yeni mezun ortodontistler, 'şeffaf plaklar' konusu dışında öğrenimleri sırasında edindikleri bilgilere güven duymaktadırlar. Daha önce yapılmış çalışmalar da incelendiğinde Türkiyedeki lisansüstü ortodonti eğitiminin karşı karşıya olduğu sorunlar diğer ülkelerle benzerlik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aims of structured, closed-ended (static) questionnaire was to evaluate confidence levels in basic knowledge of postgraduate orthodontic senior graduates and newly graduated orthodontists. The questionnaire adopted in the study is based on the confidence levels of orthodontists and dental students, and it looked on demographics, educational experiences and confidence levels. The study took 254 participants as the study sample size out of 696 total population size. Statistical tests were performed to analyze to examine the relationships between the research variables. Data analysis methods, descriptive statistical methods were used to examine demographic characteristics and difference tests were used to compare scores obtained from data measurement tools with demographic variables. The internal consistency measured by Cronbach alpha was satisfactory in the sample (0.845). When comparison tests were done, no statistically significant relationship was found between the different demographics and the confidence levels of senior graduate orthodontic students and newly graduated orthodontists (p>0.05). As a conclusion, senior graduate orthodontic students and newly graduated orthodontists in Turkey are confident with the knowledge they obtained during their studies except in the topic of Clear Aligners, and what was significant is the relations between different variables and their educational experiences. Finally, Turkey has similar trends and issues facing postgraduate orthodontic education and it is worth examining and resolving.