Matematik öğretmeni adaylarının matematiksel düşünme bağlamında yabancı dilde okuduğunu anlama becerisi üzerine deneysel bir araştırma
An experimental research on preservice mathematics teachers' reading comprehension skill in a foreign language within the context of mathematical thinking
- Tez No: 774782
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ÇALIŞKAN, DOÇ. DR. OKAN KUZU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Mathematics, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Matematiksel düşünme, yabancı dil becerisi, yabancı dilde okuduğunu anlama becerisi, Mathematical thinking, foreign language skill, foreign language reading comprehension skill
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu araştırmada, matematik öğretmeni adaylarının matematiksel düşünme bağlamında yabancı dilde okuduğunu anlama becerilerinin ve bu beceri üzerinde matematiksel düşünme düzeylerinin etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Matematik öğretmeni adaylarının matematiksel düşünme bağlamında yabancı dilde okuduğunu anlama beceri düzeylerinin incelenmesinde betimsel tarama modeli; bu beceri düzeylerinin cinsiyete, sınıf düzeyine ve yabancı dile yönelik öz yeterlik algısına göre farklılaşıp farklılaşmamasının belirlenmesinde ise nedensel karşılaştırma modeli kullanılmıştır. Öte yandan, yabancı dilde okuduğunu anlama becerisine yönelik etkinlikler ile tasarlanan öğretim süreci sonunda matematik öğretmeni adaylarının yabancı dilde okuduğunu anlama becerilerindeki artışın adayların matematiksel düşünme becerilerine göre farklılık gösterip göstermediği araştırılmış, bu süreç ise nicel araştırma desenlerinden tek gruplu ön test-son test zayıf deneysel desen kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim-öğretim yılında eğitim fakültesinde öğrenim gören ve ana dili Türkçe olan matematik öğretmeni adayları oluşturmuştur. Matematik öğretmeni adaylarının yabancı dilde okuduğunu anlama becerilerinin incelenmesinde, araştırma kapsamında geliştirilen ve ,915 güvenirliğe sahip“Yabancı Dilde Okuduğunu Anlama Beceri Testi (YDOABT)”; matematiksel düşünme düzeylerinin belirlenmesinde Başaran (2011) tarafından hazırlanan ,765 güvenirliğe sahip“Matematiksel Düşünme ve Akıl Yürütme Yeterlik Testi (MDAYYT)”ile Çoban (2010) tarafından hazırlanan ve ,74 güvenirliğe sahip 20 çoktan seçmeli maddeden ve ,85 güvenirliğe sahip altı açık uçlu maddeden oluşan“Matematiksel Muhakeme Değerlendirme Ölçeği (MMDÖ)”kullanılmıştır. Ayrıca katılımcılara bu ölçme araçları ile birlikte çeşitli değişkenler içeren“Kişisel Bilgi Formu”sunulmuştur. Elde edilen bulgular incelendiğinde, matematik öğretmeni adaylarının yabancı dilde okuduğunu anlama beceri düzeylerinin orta düzeyde olduğu görülmüştür. Cinsiyet değişkeni açışından değerlendirildiğinde, testin toplam puanı açısından kadın adayların yabancı dilde okuduğunu anlama beceri düzeyleri erkek adaylara oranla daha yüksek bulunmuştur. İkinci sınıfta öğrenim gören adayların yabancı dilde okuduğunu anlama beceri düzeylerinin diğer sınıf düzeylerine oranla istatistiksel olarak daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Matematik öğretmeni adaylarının yabancı dile yönelik öz yeterlik algıları yükseldikçe yabancı dilde okuduğunu anlama beceri düzeylerinde de belirgin bir artışın olduğu görülmüştür. Ayrıca matematiksel düşünme açısından üst grupta yer alan adaylarda yabancı dilde okuduğunu anlama sürecine yönelik etkinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of pre-service mathematics teachers' reading comprehension skill in a foreign language in the context of mathematical thinking and the effects of mathematical thinking levels on this skill. Descriptive survey model was used to examine the reading comprehension skill levels of pre-service mathematics teachers in the context of mathematical thinking and also the causal comparative model was utilized for determining whether these skill levels differ according to gender, grade level and foreign language self-efficacy perception. On the other hand, at the end of the teaching process designed with activities for reading comprehension in a foreign language, it was investigated whether the increase in pre-service mathematics teachers' reading comprehension skill levels differed according to the pre-service mathematics teachers' mathematical thinking skills. This process was carried out using a single-group pre-test-post-test weak experimental design, which is one of the quantitative research designs. The study group of the research consisted of pre-service mathematics teachers whose mother tongue was Turkish, studying at the faculty of education in the 2021-2022 academic year. The“Foreign Language Reading Comprehension Skill Test”, which was developed within the scope of the research and has a reliability of .915 was used to examine the reading comprehension skill levels of pre-service mathematics teachers;“Mathematical Thinking and Reasoning Competency Test”prepared by Başaran (2011) with a reliability of .765 and the“Mathematical Reasoning Assessment Scale”prepared by Çoban (2010) and consisting of 20 multiple-choice items with a reliability of .74 and six open-ended items with a reliability of .85 were utilized for examining the levels of mathematical thinking. In addition, the“Personal Information Form”containing various variables was presented to the participants together with these measurement tools. When the findings were examined, it was seen that the pre-service mathematics teachers' reading comprehension skills in a foreign language were at a moderate level. When evaluated in terms of gender and the total scores of the test, female pre-service mathematics teachers' reading comprehension skill levels in a foreign language were found to be higher than males'. It was revealed that the reading comprehension skill levels of the pre-service mathematics teachers studying in the second grade were statistically higher than the other grade levels. As the pre-service mathematics teachers' self-efficacy perceptions towards foreign language increased, it was observed that there was a significant increase in their levels of reading comprehension skill in a foreign language. In addition, it was concluded that the effect of the foreign language reading comprehension process was higher in the participants in the upper group from the point of mathematical thinking.