التنصيص في شرح شواهد التلخيص للإمام إبراهيم وحدي بن مصطفى بن محمد بن درسون الشمني،وحدي أفندي (ت 1126 هـــ)من شواهد الفن الثاني (علم البيان) إلى نهاية المخطوط، دراسة وتحقيق. 3
Vahdi İbrahim Efendi'nin (H. 1126) et-Tansîs fî Şerhi Şevahidi't-Telhîs eserinin ikinci bölümünden kitabın sonuna kadar ki kısmının tahkiki ve belagat çalışması
  1. Tez No: 774788
  2. Yazar: HASANAIN GHAZİ KAREEM AL-SAMMARRAIE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAİBA FARHAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: quotation, summarization, Wahdi Effendi, investigation, rhetorical
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
Çalışma“et-Tansîs fî Şerhi Şevahidi't-Telhîs”eserinin ikinci kısmı olan beyan başlığından kitabın sonuna kadar yazılı eserin tahkikini ve balagat incelemesini içermektedir. Bu yazma eserin önemi, Arap dili belâgat ilimlerindeki temel eserlerle bağlantılı olmasından kaynaklanmaktadır. Bu temel eserler Sekkâkî'nin“Miftahu'l-Ulumu”, Kazvînî'nin Telhîsu'l-Miftâhı ve el-Abbâsî'nin Meâhidu't-Tansîsi'dir. Ayrıca Bu eser belağat ile ilişkili belgeler için bir şerh mahiyetinde kabul edilmektedir. Çünkü eser onları farklı dilsel yönleriyle ele almaktadır. Bununla beraber belagat vesikalarının şerhlerinin yazımları Arapça olarak kütüphanemizde bulunmamaktadır. Bunlara ek olarak araştırma, gramer ve dilbilimcilerin yazar sicillerine eklenen (Vahdi Efendi) gibi bir müellifi ortaya çıkarmaktadır. Vahdî efendinin kitabı sadece belagatçıların üzerinde durmadığı aynı zamanda dil bilimciler için bir referanstır. Bu eserde irab çeşitleri, iştikak konuları, geniş sözlük anlamları ve Aruz konuları gibi konularda işlenmektedir. Çalışma iki ana bölüm başlığına ayrılarak kaleme alınmıştır. Birinci bölüm yazar ve eseri konu almaktadır. Birinci bölüm dört temel başlığa ayrılmıştır. İlk ana başlıkta iki alt başlığa ayrılmıştır. İlk alt başlıkta yazarın tanıtımı ikinci alt başlıkta ise yazarın kitabı ele alınmaktadır. İkinci ana başlık ise beyanla ilgili belagat konularını içermektedir. Üçüncü ana başlıkta ise bedî konusuyla ilgili belagat meseleleri ele alınmaktadır. Dördüncü ana başlıkta ise yazma eserin yazısının özellikleri ve eserin tahkik yöntemi üzerinde durulmaktadır. Sonrada tahkik edilen metni içeren ikinci bölüm gelmektedir. Onu da araştırmanın sonuçları ve kaynaklar başlıkları takip etmektedir.
Özet (Çeviri)
Praise be to God. After this, my study is concerned with the realization of the manuscript (Quotation in Explanation of Evidence of Summary) from the second art (Al-Bayan) to the end of the book with a rhetorical study of it. , and (Summary of the Key) for Qazwini, and (Quotation Institutes) for al-Abbasi, and this book is an explanation of rhetorical evidence as it has been dealt with from several linguistic aspects, and our Arabic library lacks works of explanations of rhetorical evidence. In addition, our research revealed an author who is (Wahdi Effendi), which is added to the register of grammarians and linguists. This book (the quotation) is a reference for the people of the language and does not stop at the rhetoric only. The research consisted of two chapters, the first on the author and the author, and it has four chapters: the first is in two sections: the first is in the translation of the workbook, and the second is in the description of his book. And the second chapter: I dealt with rhetorical issues from the door of the statement, and the third chapter: I dealt with rhetorical issues from the door of Budaiya, and the fourth chapter came in describing the copies of the manuscript and my methodology in the investigation. Then came the second chapter in the verified text, and it was accompanied by the results of the research and then a list of sources and references.