Turizm rehberliğinde şehir uzmanlığı: Bursa kenti örneği
City expertise in tourism guidance: Bursa city example
  1. Tez No: 774790
  2. Yazar: TUFAN MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELÇİN DOĞAN GÜRBÜZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turist Rehberliğinde Uzmanlaşma, Şehir Uzmanlığı, Uzmanlıkların Sınıflandırılması, Bursa Bölgesi, Bursa Tarihi, Specialization in Tourist Guiding, City Specialization, Classification of Specializations, Bursa Region, History of Bursa
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rekreasyon ve Turist Rehberliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Seyahat etme ihtiyacının ayrıcalıklı kesimlerden kitlelere yayılması, toplu taşıma araçlarının kitleleri bir anda taşıyabilecek niteliğe erişmesi ve şehirlerin altyapı-üstyapı çalışmalarıyla bu kitleleri kaldırabilecek potansiyele erişmesiyle modern turizm gelişmeye başlamıştır. Zamanla turistlerin ihtiyaçlarının çeşitlenmesi turist rehberi ihtiyacını doğru orantıda etkilemiştir. İlk kanunu 2012 yılında çıkmış turist rehberliği, ihtiyaçlar doğrultusunda ayrı veya diğer turizm bölümleriyle birleşik olarak kalifiye eleman yetiştirmek için okutulmuştur. Bu durum uzun süreler turist rehberliğinde uzmanlaşmanın önüne geçmiştir. Açılan lisans bölümleriyle artan rehber sayısı ve acentelerin ihtiyaç duyulan rotalarda uzmanlaşmış rehber arayışları rekabet ortamı oluşturmuş, böylece turist rehberliğinde uzmanlık çalışmaları önem kazanmıştır. Yapılan araştırmada turist rehberliğinde uzmanlaşma konularında sınıflandırmanın önemi vurgulanmış, bir sınıflandırma örneği olarak şehir uzmanlığı ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Modern tourism has started to develop as the need for travel spread from privileged segments to the masses, public transportation vehicles have reached the quality that could carry the masses at once, and cities have reached the potential to provide these masses with infrastructure-superstructure works. The diversification of tourists' needs over time have directly affected the need for tourist guides. Tour guiding of which first law in 2012 were enacted was taught to train qualified personnel in line with the needs and in conjunction with other tourism departments. This situation prevented specialization in tourist guidance for a long time. Increasing number of tourist guides graduating from new undergraduate programs and agencies searching guides specialized in the required routes created a competitive environment; therefore, specialization studies in tourist guiding gained importance. In this research, the importance of classification in specialization in tourist guidance is emphasized, and city specialization is discussed as an example of classification.