Hayvan pancarı (Beta vulgaris var. rapacea koch.)'nda farklı ekim zamanı ve sıklığın verim ve diğer bazı özelliklere etkisi üzerinde araştırmalar
  1. Tez No: 77486
  2. Yazar: YEŞİM ELMALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIZA AVCIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hayvan Pancarı, Beta vulgaris var. rapacea, Ekim Zamanlan, Bitki Sıklığı, Yaprak ve Kök- Gövde Verimi
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
IV ÖZET HAYVAN PANCARINDA (Beta vulgaris var. rapacea Koch.) FARKLI EKİM ZAMANI VE SIKLIĞIN VERİM VE DİĞER BAZI ÖZELLİKLERE ETKİSİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR ELMALI, Yeşim Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Rıza AVCIOĞLU Mayıs 1998, 94 sayfa Bu çalışma İzmir ekolojik şartlarında, 1994-1995 ve 1996- 1997 kış periyodu süresinde, farklı ekim zamanlarının ve değişik ekim sıklıklarının hayvan pancarı bitkisinde verim ve diğer bazı verim özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma faktörlerini dört farklı ekim zamanı (15.09-01.10-15.10-01.11) ve dört değişik ekim sıklığı (40x40 cm, 50x40 cm, 50x50 cm, 60x40 cm) oluşturmuştur. Sonuçlara göre; bitki boyu, kök-gövde uzunluğu, kök-gövde çapı, tek bitki ağırlıkları, yaprak ve kök-gövde verimleri, yaprak ve kök-gövde kuru madde oranı ve verimleri ile şeker içerikleri karakterleri, ekim zamanı ve bitki sıklıklarından önemli olarak etkilenmişlerdir. Ekim zamanı geciktikçe ve bitki sıklığı azaldıkça verimlerde düşme eğilimi görülmüştür. En yüksek yaprak (2.273 kg/da) ve kök-gövde verimleri (2.977 kg/da) 15 Eylül'de ve 40x40 ya da 50x40 cm aralıklarla yapılan ekimlerden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE EFFECT OF DIFFERENT SOWING DATES AND PLANT DENSITIES ON THE YIELD AND SOME OTHER CHARACTERISTICS OF FODDER BEET (Beta vulgaris var. rapacea Koch.) ELMALI, Yeşim Ph.D. in Field Crops Department Supervisor : Prof. Dr. Rıza AVCIOGLU May 1998, 94 pages This study was conducted in order to determine the effect of different sowing dates and various plant densities on the yield and some other yield characteristics of fodder beet cultivars under the İzmir ecological conditions during winter period of 1994-1995 and 1996-1997. Four different sowing dates (01.09-15.09-01.10-15.10) and four various plant densities (40x40 cm-50x40 cm-50x50 cm- 60x40 cm) were the factors examined in the study. According to the results, many characteristics such as plant height, root height, root diameter, single plant weights, leaf and root yields, leaf and root dry matter rates and sugar contents were significantly affected by sowing dates and plant densities. Late sowings and low densities had indicated decreasing trend on the yields. The highest fresh leaf yields (22.730 kg/ha) and root yields (29.770 kg/ha) were obtained of 15th September sowings and with 40x40 cm or 50x40 cm apart. Keywords : Fodder beet, Beta vulgaris var. rapacea, Sowing date(s), Plant density(ies), fresh leaf and root yields.