GATT'ın Türkiye'nin kırmızı et üretim ve dış ticaret politikalarına olası etkileri üzerine bir araştırma
The Impact of GATT on the production and trade policies of red meat in Turkey
- Tez No: 77485
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN ÖZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: GATT, Uruguay Ticaret Turu, Kırmızı Et, Arz, Talep, Dışsatım, Dışalım, GATT, Uruguay Round, Red Meat, Supply, Demand, Export, Import
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZET GATT'IN TÜRKİYE'NİN KIRMIZI ET ÜRETİM VE DIŞ TİCARET POLİTİKALARINA OLASI ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA TÜRKEKUL, Berna Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Tayfun Özkaya Ağustos 1998, 157 sayfa Bu çalışmada GATT'ın son turu olan Uruguay Turu'nun Türkiye'nin kırmızı et üretim ve dış ticaret politikalarına etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda da kırmızı etin arz ve talep modeli tahminlenmiştir. Fakat koyun eti ile ilgili sağlıklı veriler derlenemediğinden kırmızı et kapsamında sadece sığır eti ele alınmıştır. Arz ve talep modellerinin tahminlenmesi için çeşitli kaynaklardan veriler derlenmiştir. Bu cari değerler 1963=100 TEFE kullanılarak reel değerlere dönüştürülmüş ve TSP, E- Views bilgisayar programları ile talep ve arz modelleri tahminlenmiştir. Bu modellere çeşitli tanı testleri uygulanmıştır. Böylece, Türkiye'nin sığır eti piyasası için tek denklemle ifade edilen bir ekonometrik talep modeli ile arz modeli bulunmuştur. Tahminlenen bu modellere önce Temel Projeksiyon, daha sonra da Uruguay Projeksiyon' u uygulanmıştır. Bu uygulama sonucunda, GATT kurallarının uygulanmaya konulmasıyla (UR Projeksiyonu) Türkiye'nin, Temel Projeksiyon ile karşılaştırıldığında, artan miktarlarda sığır eti dışalımına devam edeceği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE IMPACT OF GATT ON THE PRODUCTION AND TRADE POLICIES OF RED MEAT IN TURKEY TÜRKEKUL, Bema MSc in Agricultural Economics Supervisor; Prof. Dr. Tayfun Özkaya June 1998, 157 pages The main task of this study is to discuss the possible impacts of the GATT last round on the production and trade policies of red meat in Turkey. Therefore, an empirical model, defining the demand and supply equations for red meat, is specified. Unfortunately, as a red meat only the bovine meat is taken into consideration due to lack of data related to sheap meat. Data is gathered from various sources in order to specify the supply and the demand models. This data is deflated into real values with 1963=100 TEFE and then the models are specified with the help of TSP and E- Views computer programs. Many diagnostic tests are used in order to have one econometric demand model and supply model for Turkish bovine meat market. First of all a Baseline Projection and then Uruguay Projection is applied to these estimated models. It is found from the estimated models that Turkey will continue to import bovine meat in increasing amounts during the implementation period of GATT regulations (UR Projection) compared to Baseline Projection.