Türkiye'de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) politikalarının çözümlenmesi: Denizli / Çal örneği
Analysis of Social Assistance and Solidarity Foundation (SYDV) policies in Turkey: Denizli / Çal case
  1. Tez No: 774867
  2. Yazar: BURAK DERTLİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR KULAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Politikası Analizi, Süreç Modeli, Tarihsel Süreçte Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma, Yurtdışında Sosyal Yardımlar, Çal İlçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Public Policy Analysis, Stages Model, Social Assistance and Solidarity in the Historical Process, Social Assistance Abroad, Çal District Social Assistance and Solidarity Foundation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Kent Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Kamu politikası hükümetlerin içerisinde bulundukları siyasal sistemler doğrultusunda yetkililer tarafından hazırlanan ve toplumun büyük çoğunluğuna etki eden kararlar ve eylemlerin toplamıdır. Kamu politikası analizi kamu politikası sürecinde hükümetin ve sivil toplum kuruluşlarının politika sürecindeki rollerini incelemektedir. Süreç modeli ise politika analizini inceleyen modellerden yalnızca biri olup gündeme geliş, politikanın şekillendirilmesi, politikanın kanunlaştırılması, politikanın uygulanması ve politikanın değerlendirilmesi aşamalarından oluşmaktadır. Bu tez çalışmasında Türkiye'nin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Politikası üzerinden Denizli/ Çal ilçesi SYDV politikası süreç modeli ile analiz edilmiştir. Tezin birinci bölümünde kamu politikası ve aktörleri anlatılmış ve çeşitli analiz yöntemleri belirtilerek süreç modeli detaylıca incelenmiştir. İkinci bölümde ise tarihsel süreç içerisinde sosyal yardımlaşma ve dayanışma kurumları anlatılmış ve ayrıca yurtdışındaki bazı ülkelerdeki sosyal yardımlaşma sistemi incelenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde ise Çal SYDV personeli ile mülakat yapılmış ve cevaplar doğrultusunda Çal ilçesi SYDV politikası analizi süreç modeli ile yapılmıştır. Tez, sonuç ve öneriler bölümündeki genel değerlendirme ve politika önerileri ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
Public policy is the sum of the decisions and actions that are prepared by the authorities in line with the political systems in which the governments are in, and that affect the majority of the society. Public policy analysis, on the other hand, examines the roles of government and non-governmental organizations in the policy process. The process model, on the other hand, is only one of the models that examines policy analysis and consists of the stages of coming to the agenda, shaping the policy, enacting the policy, implementing the policy, and evaluating the policy. In this thesis study, Denizli/ Çal district SYDV policy was analyzed with the process model through Turkey's Social Assistance and Solidarity Policy. In the first part of the thesis, public policy and actors are explained and the process model is examined in detail by specifying various analysis methods. In the second part, social assistance and solidarity institutions in the historical process are explained and also the social assistance system in some countries abroad is examined. In the third part of the thesis, interviews were made with Çal SYDV personnel and in line with the answers, Çal district SYDV policy analysis was done with the process model. The thesis ends with the general evaluation and policy recommendations in the conclusion and recommendations section.