Diyabet tanısı almış bireylerin şiddet içeren ve şiddet içermeyen suç davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of Violent and Nonviolent Criminal Behaviors of Individuals Diagnosed with Diabetes
  1. Tez No: 774866
  2. Yazar: MERVE NUR EREN ÖZDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNAY FIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Diyabet Tanılı Hastalar, Şiddet Davranışı, Suç, Diabetes, Diabetes Patients, Violent Behavior, Crime
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Diyabet tanısı nedeniyle tedavi gören hastaların şiddet içeren ve içermeyen suç davranışlarının sosyodemografik özelliklere göre dağılımlarının incelenmesi çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırma, endokrin polikliniklerine gelen ve dâhiliye ve endokrin kliniklerinde tedavi için yatan kişilerden 18 yaşından büyük olan 337 hasta bireyler ile gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada verilerin toplanmasında; bireylerin tanıtıcı özellikleri ve hastalıkları ile ilgili bilgilerin olduğu 'Sosyodemografik ve Klinik Veri Toplama Formu', şiddete yönelimlerini belirlemek için de 'Şiddet İçeren ve Şiddet İçermeyen Suç Davranışları Ölçeği' kullanılmıştır. Veriler kişilerden haftanın uygun günlerinde tedavilerini aksatmayacak şekilde yüz yüze öz bildirim yöntemiyle toplanmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte yürütülen bu çalışma Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dâhiliye ve Endokrin Kliniklerinde yatarak tedavi gören hastalarda ve Endokrin Polikliniklerine ayaktan tedavi olan hastalarda Mayıs 2021– Ağustos 2021 tarihleri arasında yapılmıştır. 6646 kişilik bir evren için gerekli örneklem büyüklüğü 337 olarak bulunmuştur. Çalışmamızın verilerine ilişkin istatistiksel analizler SPSS (IBM SPSS Statistics 26) adlı paket program kullanılarak yapılmıştır. Sürekli değişkenlerin grupta normal dağılıp dağılmadığı, skewness-kurtosis değerleri ve Kolmogorov Smirnov testi ile kontrol edilmiştir. Birbirinden bağımsız iki grup karşılaştırılırken normal dağılımın görülmediği durumlarda Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Birbirinden bağımsız ikiden fazla grup karşılaştırılırken ise sürekli değişkenlerin normal dağılım göstermediği durumlar için Kruskal-Wallis H testi kullanılmıştır. İstatistiksel önem düzeyi, uygulanan tüm testlerde 0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmamızın bulgularında, diyabet tanısı almış bireylerin şiddet içeren ve şiddet içermeyen suç davranışlarının sosyodemografik değişkenlere göre incelemesinde klninkte yatan hastaların poliklinikten başvuru yapan hastalara göre şiddet davranışlarının yüksek olduğu saptanmıştır. Çalışmaya katılan bekâr diyabetli hastaların evli olan diyabetli hastalara göre genel şiddet davranışları daha yüksek tespit edilmiştir. Sigara ve alkol kullanan diyabetli hastaların şiddet davranışları yüksek çıktığı tespit edilmiştir. Çalışmamamızın bulgularına bakıldığında bazı alanlarda önemli farklılıklar saptanmıştır. Bunlardan bir tanesi de diyabetli kişilerin yakın ilişki de ve genel şiddet uygulamaya yöneldikleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study am to examine the distribution of violent and non-violent criminal behaviors according to sociodemographic characteristics of patients receiving treatment for diabetes. The study was conducted with 337 patients who were older than 18 years of age, who came to endocrine outpatient clinics and were hospitalized for treatment in internal medicine and endocrine clinics. In the collection of data in this research; The 'Sociodemographic and Clinical Data Collection Form', which contains information regordine to sociodemgraphic characteristics and diseases of individuals, and the 'Violent and Non-Violent Criminal Behaviors Scale' were used to determine their tendency to violence. The data were collected from the individuals by face-to-face self-report method on the appropriate days of the week in a way that would not disrupt their treatment. This descriptive and cross-sectional study was conducted in Adana City Training and Research Hospital Internal Medicine and Endocrine Clinics on inpatients and on outpatients in Endocrine Polyclinics between May 2021 and August 2021. The required sample size for a population of 6646 people was found to be 337. Statistical analyzes of the data of our study were performed using a package program called SPSS (IBM SPSS Statistics 26). Whether the continuous variables were normally distributed in the group was checked with skewness-kurtosis values and Kolmogorov Smirnov test. When comparing two independent groups, the Mann Whitney U test was used when the normal distribution was not observed. When comparing more than two independent groups, the Kruskal-Wallis H test was used for cases where continuous variables did not show normal distribution. Statistical significance level was accepted as 0.05 in all applied tests. In the findings of the study, in the analysis of violent and non-violent criminal behaviors of individuals diagnosed with diabetes according to sociodemographic variables, it was determined that the patients hospitalized in the clinic had higher levels of violent behavior compared to the patients who applied to the polyclinic. The general violence behaviors of the single diabetic patients participating in the study were found to be higher than the married diabetic patients. It has been determined that the violent behaviors of diabetic patients who use cigarettes and alcohol are high. Considering the findings of our study, significant differences were found in some areas. One of them is that people with diabetes tend to use violence in close relationships and general violence.