Crocus sativus L. (Safran)'ın cilt kanseri üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of Crocus sativus L. (Saffron) on skin cancer
- Tez No: 774891
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL MAHİR KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: bax, bcl-2, Cilt Kanseri, kaspaz-3, Safran, bax, bcl-2, caspase-2, Saffron, Skin Cancer
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Crocus sativus L. (safran)'ın, gerek alternatif tıpta, gerekse modern tıpta tedavi amacıyla kullanıldığı bilinmektedir. Başta kardiyovasküler sistem tedavisinde olmak üzere pulmoner sistem problemlerinin giderilmesinde, gastrointestinal sistem problemlerinin giderilmesinde, gut semptomlarında, anoreksi, uykusuzluk ve erektil disfonksiyon gibi klinik bulguların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Son zamanlarda sıklıkla bazı kanser türlerinin tedavisinde, hipertansiyon ve yüksek kolesterolün yönetilmesinde ve bazı klinik kullanıma özel saç toniklerinde de kullanıldığı bilinmektedir. Bu bağlamda, özellikle cilt kanseri hücrelerinin safranla muamelesinin hücre canlılığı ile kaspaz-3, bax, bcl-2, wee1, gadd153, grp78 ve AIF (apoptoz indükleyici faktör) protein düzeylerini ve aktivitelerini nasıl etkileyeceğinin araştırılmasını planlanmıştır. Bu amaçla, insan cilt kanseri hücre kültürü hazırlanmış ve bu hücreleri safran ile muamele edildikten sonra hücrelerdeki kaspaz-3, bax, bcl-2, wee1, gadd153, grp78 ve AIF protein düzeylerinin ELISA ile analizini gerçekleştirilmiştir. Yaptığımız analizler sonucunda artan safran muamelesi sonucu cilt kanseri hücre canlılığının azaldığı bulunmuştur. Apoptozun azaldığını gösteren önemli göstergelerden bcl-2 protein düzeyi azalırken bunun aksine kanser hücresi ölümünün arttığını ifade eden bax, kaspaz-3, gadd153, grp78, AIF ve wee1 düzeyleri ise yükselmiştir. Bu çalışma, safranın özellikle cilt kanseri tedavisinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Safranın, kanser hücresini ölüme yönlendirirken çeşitli kemoterapötiklerle sinerjistik etki gösterebileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Crocus sativus L. (saffron) is known to be used for treatment in both alternative medicine and modern medicine. It is known to be used in the treatment of primarily cardiovascular system, pulmonary system problems, gastrointestinal system problems, gout symptoms and treatment of clinical findings such as anorexia, insomnia and erectile dysfunction. Recently, it is known that it is frequently used in the treatment of some types of cancer, in the management of hypertension and high cholesterol and in some clinical use-specific hair tonics. In this context, it is planned to investigate how the treatment of skin cancer cells with saffron will affect cell viability, caspase 3, bax, bcl-2, wee1, gadd153, grp78 and AIF (apoptosis inducing factor) protein levels and activities. For this purpose, we prepared human skin cancer cell culture and after treating these cells with saffron, caspase-3, bax, bcl-2, wee1, gadd153, grp78 and AIF protein levels were analyzed by ELISA. As a result of our analysis, it was found that skin cancer cell viability decreased as a result of increased saffron treatment. While the level of bcl-2 protein, which is one of the important indicators showing decreased apoptosis, decreased, on the contrary, bax, caspase-3, gadd153, grp78, AIF and wee1 levels, which express increased cancer cell death, increased. This study revealed that saffron has a positive effect, especially in the treatment of skin cancer. It has been demonstrated that saffron may exert a synergistic effect with various chemotherapeutics while directing the cancer cell to death.