İzmir İli Çiğli İlçesi örneğinde alan kullanım kararlarının irdelenmesi üzerine araştırmalar
  1. Tez No: 77490
  2. Yazar: BAŞAK KUNDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN NURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çiğli ilçesi, ekolojik planlama, alan kullanım kararlan, Çiğli district, ecological planning, land use decisions
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Hi ÖZET KUNDAK, Başak Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi; Doç. Dr. Engin NURLU Şubat 1998, 94 sayfa Bu araştırma, İzmir ilinde sanayinin gelişmesinde rol oynayan, hızlı kentleşme süreci yaşayan aynı zamanda doğal ve kültürel değerlere sahip bir yerleşim olan Çiğli ilçesinde yürütülmüştür. Araştırmada öncelikle alan kullanımının kavranmasına yardımcı olacak kentleşme, ekolojik planlama kavramları ile kentsel alan dokusunu oluşturan birimler açıklanarak, alan kullanımına etki eden etmenler ve alan kullanım mevzuatı incelenmiştir. Daha sonra ise araştırma alanı olarak seçilen Çiğli ilçesinin; doğal, kültürel ve sosyoekonomik yapısı incelenerek, alan kullanım kararlan irdelenmiştir. Bu çalışma yapılırken peyzaj değerlendirme yöntemlerinde temel olarak kabul edilen gözlem-irdeleme-değerlendirme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, plansız kentleşmenin en önemli nedeninin çok uzmanlı bilimsel çalışmalar tarafından oluşturulmamış alan kullanım kararlan olduğu görülmüştür. Ayrıca alan kullanımı ile ilgili yönetmeliklerdeki yetersizlikler ve uygulamadaki yanlışlıklar görülmüştür.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT KUNDAK, Başak MSc in Landscape Architecture Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Engin NURLU February 1998, 94 pages This research has been carried out in Çiğli district where it takes a great role of industrial development and urbanization process, and also has natural and cultural values. First all else, in this study has been disclosed the units,that constituted urbanization, ecological planning and urban land tissue,for help to concept of land using and has been examined land use laws and the factors, that affected land use. After this has been inspected natural, culturel and socioeconomic structure of the selected research area Çiğli district and investigated land use decisions. In this study, has been used observation- investigation-evaluation methods,this has been consented the basic landscape evaluation methods. In the end of this study has been evidented, the important couse of the urbanization without planning is land use decisions, has been not formed from the multiple scientists studies,Separately has been seen the insufficiency interested land use regulations and mistakes in practice.