İn vitro vitis vinifera l.cv.sultanide kalsiyum değişiminin kallogenez ve regenerasyon üzerine etkisi
  1. Tez No: 77489
  2. Yazar: OLGA ALTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. KAMİL YÜREKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Vitis vinifera, kallogenezis, regenerasyon, Vitis vinifera, callogenesis, regeneration
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET VİTİS VİNİFERA L. CV. SULTANTİ'DE IN VITRO KALSİYUM DEĞİŞİMİNİN KALLOGENEZ VE REGENERASYON ÜZERİNE ETKİSİ ALTUN, Olga Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Kamil Yürekli Şubat 1998, 59 sayfa Bu çalışmada, ülkemizin önemli ihracat ürünleri arasında yer alan Vitis vinifera L. ev. Sultani'de doku kültür teknikleri kullanılarak in vitro kalsiyum değişiminin kallogenez ve regenerasyon üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu bitkiye ait eksplantların sterilizasyon zamanı % 70lik etanolde 7 dakika ve % 4.5lik sodyum hipokloritte 10 dakika olarak saptanmıştır. Kalsiyum miktarı değiştirilerek hazırlanmış 5 farklı ortamdan elde edilen kallogenez ve regenerasyon sonuçları morfolojik olarak verilmiştir. Sonuçta en iyi gövde ve kök gelişimi, MS ortamındaki kalsiyum iyonunun miktarı arttırılarak ve 3 mg NAA (Naftalen Asetik Asit) eklenerek elde edilen 5 ve 6 nolu modifiye ortamlardan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE EFFECTS OF IN VITRO CALCIUM VARIATION ON CALLOGENESIS AND REGENERATION IN VİTİS VİNİFERA L. CV. SULTANİ ALTON, Olga Msc in Biology Department Supervisor: Prof. Dr. A. Kamil Yürekli February 1998, 59 pages In this study, the effects of in vitro calcium variation on callogenesis and regeneration in Vitis vinifera L. cv. Sultani - one of the most important export products of Turkey- were studied by using culture techniques. The sterilization periods for explants of this plant were recorded as 7 minutes in 70 % ethanol and 10 minutes in 4.5 % sodium hypochloride. The callogenesis and regeneration results obtained by changing the amount of calcium in 5 different medium were evaluated in morphological viewpoint. In conclusion, the best stem and root development was realized in 5 and 6 modified mediums that was supplemented with 3 mg/1 NAA and calcium ion.