Asphodelus aestivus brot. (=çiriş otu) bitkisinin yumrularının maya endüstrisinde kullanılan melas'a alternatif olarak kullanılma olanaklarının araştırılması
  1. Tez No: 77491
  2. Yazar: AYLİN EŞİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET PİRDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Asphodelus aestivus Brot. (=Çiriş otu), Tek Hücre Proteini, Maya üretimi, Saccharomyces cerevisiae, Asphodelus aestivus Brot. (Asphodel), Single Cell Protein, Yeast Production, Saccharomyces cerevisiae
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Ill ÖZET ASPHODELUS AESTÎVUS BROT. (=ÇİRİŞ OTU) BİTKİSİNİN YUMRULARININ MAYA ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN MELAS' A ALTERNATİF OLARAK KULLANILMA OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI EŞİZ,Aylin Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi:Doç. Dr. Mehmet PİRDAL Ağustos 1998, 52 Sayfa Bu çalışmada, ülkemizde bol olarak yetişen ve değerlendirilemeyen, Liliaceae familyasına ait bir tür olan Asphodelus aestivus Brot. (=Çiriş otu)'un yumrularının, maya endüstrisinde substrat olarak kullanılan, şeker fabrikalarının bir yan ürünü olan Melas'a alternatif olarak kullanılma olanakları araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan maya türü ise Saccharomyces cerevisiae TEM.'dir. Maya üretiminde substrat olarak Melas'ın yerine Çiriş otu kullanılmadan önce, bitki yumruları kurutulup, öğütülmüş, %10'luk ekstrakt hazırlanmıştır. Çiriş otu'nun karbon kaynağı olarak kullanıldığı farklı konsantrasyonlarda şeker içeren ortamlarda en iyi üremenin %4'lük şeker ortamında olduğu saptanmıştır. Bitkinin azot kaynağı olarak kullanımında ise en iyi üreme organik azot kaynaklarından üre'de, inorganik azot kaynaklarından ise (NH4)2S04'da olmuştur. Sonuçta tüm elde edilen veriler Melas'ın kullanımı ile karşılaştırılmışım
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT SEARCH FOR THE POSSIBLE USE OF ASPHODELUS AESTIVUS BROT.(ASPHODEL) PLANTS TUBERS IN YEAST INDUSTRY INSTEAD OF NOWADAY USED MOLASSES EŞİZ, Aylin MSc in Biology Dep. Supervisor: Doç. Dr. Mehmet PİRDAL August 1()98, 52.pages In this study, we investigated the probable use of the species Asphodelus aestivus Brot. (Asphodel) tuber, belonging to the Liliaceae family and is widely distrubuted and not utilized in our county, in yeast industry insted of molasses which nowadays is used as substrate in sugar factories. In this study, we used Saccharomyces cerevisiae TEM. as yeast. Before we used Asphodel in yeast production as substrate instead of molasses, 10% extracts of the plant's tubers were prepared after they were drived and ground. In cases where Asphodel was used as carbon source with different sugar concentration, the best reproduction was found at 4% sugar concentrations. On the other hand, when it was used as nitrogen source, the best reproduction for organic and inorganic nitrogen sources was found with urea and (NH4)2S04 respectively. Finally, our results were compared with molasses use.