Normal ve in vitro fertilizasyon sonucu gerçekleşen gebeliklerin plasentalarında vaskülogenez ve anjiyogenez mekanizmalarının incelenmesi
Investigation of vasculogenesis and angiogenesis mechanisms in placentas of pregnancy resulting from normal and in vitro fertilization
  1. Tez No: 774915
  2. Yazar: EMRE ÇETİNDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN TÜRKAY KORGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Histology and Embryology, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: yardımcı üreme teknikleri, in vitro fertilizasyon, plasenta, dondurulmuş embriyo transferi, taze embriyo transferi, assisted reproduction techniques, in vitro fertilization, placenta, frozen embryo transfer, fresh embryo transfer
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu projede taze embriyo transferi ve dondurulmuş embriyo transferi sonucu oluşan gebeliklerden elde edilen term plasentalarda, anjiyogenez faktörlerinden VEGF, VEGFR-2, CD34 proteinlerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Normal gebelik, in vitro fertilizasyon sonucu gerçekleşen gebeliklerde doğum sonrası elde edilen plasentalar toplanıp gruplandırıldı. Plasentaların bir kısmı rutin ışık mikroskopi takibi yapılarak histolojik kesitler alındı. Bu kesitlere immünohistokimyasal boyama uygulandı ve araştırılan proteinlerin lokalizasyonu belirlendi. Dokuların diğer kısmıyla Western Blot deneyleri için gerekli protokoller gerçekleştirildi. İstatistiksel analizler yapıldı. Bulgular: VEGF protein miktarı için kontrol gurubu, DETP gurubu ve TETP grupları arasında istatistiksel olarak bir fark yoktu. VEGFR2 protein miktarının DETP grupunda diğer guruplara göre istatistiksel olarak daha yüksek olduğu tespit edildi. CD34 protein miktarı ise Kontrol gurubunda diğer guruplara göre istatistiksel olarak daha fazla olduğu belirlendi. Yapılan immünohistokimyasal deneyler sonucunda VEGF, VEGFR2 ve CD 34 proteinlerin immuno lokalizasyonları, tüm guruplarda fakat farklı yoğunluklarda sitotrofoblast hücrelerinde, sinsisyotrofoblast hücrelerinde, villus stromal hücrelerde, villüs endotel hücrelerinde immuno pozitif reaksiyon gösterdiği tespit edildi. Sonuç: Bulgularımız sonucunda araştırmış olduğumuz VEGF, VEGFR2, CD34 proteinlerinin tümünde DETP grubu ekspresyon miktarları TETP grubuna kıyasla daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this project, it was aimed to investigate the angiogenesis factors VEGF, VEGFR-2, CD34 proteins in term placentas obtained from pregnancies resulting from fresh embryo transfer and frozen embryo transfer. Method: The placentas obtained after delivery in pregnancies resulting from normal pregnancy and in vitro fertilization were collected and grouped. Some of the placentas were followed by routine light microscopy and histological sections were taken. Immunohistochemical staining was applied to these sections and the localization of the investigated proteins was determined. Necessary protocols for Western Blot experiments were performed with the other part of the tissues. Statistical analyzes were performed. Results: There was no statistical difference between the control group, DETP group and TETP group for VEGF protein amount. It was determined that the amount of VEGFR2 protein was statistically higher in the DETP group than the other groups. The amount of CD34 protein was found to be statistically higher in the control group than the other groups. As a result of immunohistochemical experiments, expression for VEGF protein was observed in syncytiotrophoblast, cytotrophoblast, villus vascular endothelial cells and stromal cells in all groups except villus stromal cells of TETP group. Expression of VEGFR2 protein was observed in syncytiotrophoblast, cytotrophoblast, villus vascular endothelial cells and stromal cells in all groups except cytotrophoblast cells of control group and syncytiotrophoblast of DETP group. For CD34 protein, expression was observed in syncytiotrophoblast, cytotrophoblast, villus vascular endothelial cells and stromal cells in all groups except the villus stromal cells and syncytiotrophoblast of control group. Conclusion: As a result of our findings, the expression amounts of the DETP group are higher in all of the VEGF, VEGFR2, CD34 proteins that we have investigated compared to the TETP group.