Ebu Ma'şer et-Taberî'nin et-Telhîs'inin kıraat ilmindeki yeri
Abu Ma'shar al Taberi's work al Talhees in the science of qiraat
  1. Tez No: 774931
  2. Yazar: ZİYAD TARİQ SAEED SAEED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kıraat, Ebû Ma'şer, Taberî, Telhîs, Kıraati's-Semân, Qiraat, Taberî, Abu Ma'shar, Talhees, Qiraat al Semân
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Kur'an-ı Kerim'i vahiy meleği Cebrail'den (as) öğrenen, okuyan, ezberleyen Peygamberimiz (as) onu aynı titizlikle ashâbına öğretmiş, ezberlemeleri için teşvik etmiş, onları hem doğru okumaları hem de ezberlediklerini muhafaza etmeleri konusunda uyarmıştır. Bu yüzden denilebilir ki, ilmi bir disiplin olarak kıraat ilmi, vahyin başlangıcından itibaren Hz. Peygamber, sahâbe, tâbiîn ve takip eden dönemlerden, günümüze kadar ulaşmış ve dîni ilimler içerisindeki önemini hep korumuştur. Bu alanda nice âlimler yetişmiş, alana dair önemli eserler yazmışlardır. Bu eserlerin bir kısmı korunarak günümüze kadar ulaşmıştır. Bugün hâlâ dünyanın birçok bölgesinde bulunan yazılı eserler, alana dair yapılan çalışmalara ilham kaynağı olmaktadır. Bu çalışmada Ebû Ma'şer et-Taberî'nin et-Telhîs fi Kıraati's-Semân isimli eserinin kıraat ilmindeki yeri ve önemi araştırılmıştır. Veriler literal tarama yöntemiyle toplanıp, dijital kaynak taraması da yapılmış ve et-Telhîs fi Kıraatis's-Semân adlı eser üzerinde kıraat ilminin konuları incelenmiştir. Elde edilen veriler bu ilme katkısı açısından değerlendirilmiş ve bu değerlendirmeler sonucunda; Ebû Ma'şer et-Taberî'nin kısa biyografisi tespit edildikten sonra, bu eserin kıraat ilmindeki yeri ve önemi yine kıraat ilminin verileri ile ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Prophet who learned, read and memorized the Quran from the Angel of Gabriel taught his companions with the same diligence and encouraged them to memorize it. Also he encouraged them to both read the Quran correctly and maintain what they memorized. For this reasons it can be said that the recitation as a scientific disipline has reached until today from the beginning of the Qur'anic revelation and the period of Prophet Muhammad, the companions period and the following period. And it has always maintained its importance in religious science. Many connoisseur scholars were trained in this field and they wrote important works about it. Some of these works have been preserved and reached today. The written works still in many parts of the world are a source of inspiration for the field work. In this study, the place and importance of Ebû Ma'shar al Taberî's work named al Talhees fi Qiraat al Semân in the science of qiraat will be investigated. The data were collected with the literal scanning method, digital source scanning was also made and the subjects of the science of qiraat were examined on the work called al Talhees fi Qiraat al Semân. The data obtained were evaluated in terms of their contribution to this science and as a result of these evaluations; After determining the short biography of Abû Ma'shar al Taberî, the place and importance of this work in the science of qiraat was tried to be revealed with the data of the science of qiraat.