Çin Salırları tarihi ve kültürü
History and culture of the Salirs of China
  1. Tez No: 774937
  2. Yazar: NEBİL KARADUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVA SELÇUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Salar, Çin, Oğuzlar, Salır, Türkmen, Salars, China, Oghuzs, Salir, Turkmen
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bugün Çin Halk Cumhuriyeti'nde resmi olarak tanınan 56 etnik gruptan biri olan ve Çince Salazu 撒拉族adıyla bilinen Türk topluluğu literatürümüzde genellikle Çin Türkmenleri yahut Salırlar olarak geçmektedir. Tarihi Çin-Tibet sınırında, Qinghai ve Gansu eyaletlerini birbirinden ayıran Sarı Irmağın hemen kıyısında kurulmuş olan Xunhua Özerk İlçesi'nde (Salır Türkçesinde“İsar/Yisar”) yaşayan Salırların, kısıtlı kaynaklar ve rivayetlere göre Yuan Hanedanlığı döneminde bölgeye göç ettikleri düşünülmektedir. Salırlar'ın bu ilk dönemine dair bilgiler kıt olmakla beraber Moğollardan sonra Çin'i idare eden Ming ve Qing dönemi kayıtlarında Salır adı daha sık karşımıza çıkar. Özellikle Qing hanedanlığı dönemine Salırlara dair bilgiler daha derli topludur. Salırların imparatorluk karşıtı olarak edindikleri şöhret Qing Hanedanlığı döneminde, özellikle kuzeybatı Çin'de“Qing Karşıtı İsyan (fan Qing çiyi 反青起义)”olarak adlandırılan ayaklanmalardaki rollerinden kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Turk community, which is one of the 56 ethnic groups officially recognized in the PRC today and known as“Salazu 撒拉族”(Salır nation) in Chinese, is generally referred to as“Turkmens in China”or“Salirs in China”in our literature. The vast majority of the Salırs in China settled in Xunhua Autonomous County (known as“Yisar”in Salır Turkish), located on the historical Sino-Tibetan border, just on the banks of the Yellow River separating the provinces of Qinghai and Gansu. According to a limited number of sources and oral narratives, they migrated to this region during the Yuan Dynasty(1271-1368). Despite the information about this first period of the Chinese Salırs is scarce, the name Salır appears more often in the Ming and Qinghai records that ruled China after the Mongols. In particular, the information about the Salırs during the Qinghai dynasty is more tidy.The reputation of the Salırs in China as anti-imperial stems from their role in the“Anti-Qing Sentiment ”(反青起义) during the Qing dynasty, particularly in northwestern China.