Sosyo-kültürel bir faktör olarak dini değerlerin marka sadakatine etkisine yönelik bir araştırma
A resarch on the brand loyalty effect of religous values as a socio-culturel factor
  1. Tez No: 774943
  2. Yazar: EMRE AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ERKAM YARAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Tesettür, marka, marka sadakati, satın alma davranışı, moda, Veiling, brand, brand loyalty, purchasing behaviour, fashion
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Markalar açısından tüketiciye ilişkin bilgilerin öneminin arttığı çağımızda markalar birbiri ile rekabet içerisindeyken en önemli etken tüketiciyi anlamak ve onun istek ile arzularına uygun ürünler üretebilmektir. Bu süreç içerisinde markalar tüketici satın alma davranışının psikolojik, demografik ve sosyo-kültürel etmenlerini incelemekte ve sürece etkilerini görmektedirler. Bu anlamda çalışma da sosyo-kültürel faktörlerin alt grubu olan alt-kültür ögelerinden dinin marka sadakatine etkisi araştırılmaktadır. Çalışmanın araştırma evrenini Necmettin Erbakan Üniversitesinde eğitim görmekte olan tesettürlü öğrenciler oluşturmaktadır. Öğrencilere nitel araştırma yöntemlerinden mülakat tekniği ile sorular sorulmuştur. Mülakatlar 30 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler nitel veri analizi programı MAXQDA 2020 ile analiz edilmiştir. Katılımcılara mülakat esnasında önceden belirlenen tesettür ve muhafazakârlık, satın alma davranışı, moda ve tesettür, marka ve marka sadakati temalarında ve alt kodları çerçevesinde sorular yöneltilmiştir. Katılımcılardan alınan yanıtlar ile cevap kodları oluşturulmuştur. Araştırmadan elde edilen bilgiler sonucunda katılımcıların satın alma tercihleri noktasında dini hassasiyetlerini göz önünde bulundurduklarını ve bu şekilde alışveriş yaptıkları gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra moda ve tesettür noktasında katılımcılar yine tercihlerinin tesettür olduğunu dile getirmişlerdir. Marka noktasında katılımcılar markayı genel olarak kalite ve fiyat olarak nitelendirirken seçimlerinde markaya çok dikkat etmediklerini ifade etmişlerdir. Katılımcıların temalarda bahsetmiş oldukları fiyat, kendilerine uygun ürün bulamama gibi sebeplerden de marka sadakatlerinin oluşmadığına dair bulgulara rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
During brands compete with each other in this age, where the importance of consumer-related information has increased for brands, the most significant factor is to understand the consumer and then manufacture products that fit wishes and desires of customers. In this process, brands examine the psychological, demographic and socio-cultural factors of consumer purchasing behaviour and see their effects on the process. In this sense, the affect of religion, one of the sub-culture elements, which is a subgroup of socio-cultural factors, on brand loyalty is examined in this study. Necmettin Erbakan University students are at the center of research universe in the study. Questions were asked to the students with the interview technique, which is one of the qualitative research methods. 30 students participated in this interview. The obtained data were analyzed by the qualitative data analysis program MAXQDA 2020. During the interview, questions were asked to the participants within the framework of the predetermined themes and sub-codes of veiling and conservatism, purchasing behaviour, fashion and veiling, and brand and brand loyalty. Response codes has been created by the feedbacks of the participants. As a result of the information obtained from the research, the participants took their religious sensitivities into account in their purchasing preferences and shopped accordingly. Furthermore, the participants noted that their choice is veiling in the context of fashion and veiling. On the brand point, the participants remarked that while they describe the brand as quality and price overall, they do not pay much attention to the brand in their choices. Results were found where the participants mentioned in the themes that brand loyalty did not occur due to reasons such as the price and the inability to find suitable products for them.