Doğrusal programlama ve et ürünleri endüstrisinde bir uygulama
- Tez No: 77497
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN MORALI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İstatistik, Statistics
 - Anahtar Kelimeler: Doğrusal programlama, yöneylem araştırması, harmanlama problemi, Linear programming, operations research, blending problem
 - Yıl: 1998
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 90
Özet
IV ÖZET DOĞRUSAL PROGRAMLAMA VE ET ÜRÜNLERİ ENDÜSTRİSİNDE BİR UYGULAMA UZUNKAYA, Derya Yüksek Lisans Tezi, İstatistik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nilgün Morali Şubat 1998, 79 sayfa Doğrusal programlama modelleri yöneylem araştırmasında en yaygın olarak kullanılan karar modellerinden biridir. Bu tezde, doğrusal programlama modellerinin özellikleri ve çözüm teknikleri incelenmiştir. Doğrusal programlama literatüründe harmanlama problemi olarak adlandırılan uygulama bu tezde uygulama alanı olarak seçilmiştir. Et endüstrisinde, bazı ürünler karışım halinde hazırlanmaktadır. Bu tezde, karışım halinde hazırlanan ürünler (salam, sosis ve sucuk) için girdi maliyetlerini kullanarak en küçük maliyetli karışım formüllerinin bulunması amaçlandı. Bir et ürünleri işletmesinden alınan veriler ve standartlara dayanarak kurulan doğrusal programlama modeli QSB paket programı kullanılarak çözülmüştür. Çalışmanın sonucunda incelenen et ürünlerinin minimum maliyetli karışım formülü bulunmuş ve elde edilen sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LINEAR PROGRAMMING AND AN APPLICATION IN THE MEAT PRODUCTS INDUSTRY UZUNKAYA, Derya MSc. in Statistic Department Supervisor: Doç. Dr. Nilgün Morali February 1998, 79 pages Linear programming models are one of the most widespread used decision models in operations research. In this thesis, properties and solution techniques of linear programming models are studied. A special model, which is called“blending problems”in linear programming literature, is selected as the application area in this thesis. In the meat industry, some products are prepared by blending of some inputs in certain ratios. In this thesis, our goal is to find the ratios of inputs with minimum total cost in these kind of products (such as salami and sausage). Data is obtained from a meat product plant and a blending model is developed by depending on standards of meat products. The model is solved by using QSB. As a result of this study, ratios of inputs in meat products with minimum total cost are found and discussed.