Vanadyum+antimon katkılı BiPbSrCaCuO süperiletken seramik yapıların karakterizasyonu
- Tez No: 77498
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksek-Tc Süperiletkenler, vanadyum katkısı, katkı etkisi, High-T0 superconductors, vanadium substitution, doping effect
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
III ÖZET VANADYUM+ANTİMON KATKILI BiPbSrCaCuO SÜPERİLETKEN SERAMİK YAPILARIN KAREKTERİZASYONU DEMİRBİLEK, Atiye Yüksek Lisans Tezi, Fizik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Doç.Dr. Nadide KAZANCI Ocak 1998, 53 sayfa Bu tezde Biı.6Pbo.3Sbo.ıSr2Ca2Cu3-xVxOy ve Biı.6-xVxPbo.3Sbo.ıSr2Ca2Cu30y sistemlerinde farklı vanadyum konsantrasyonlarının etkileri incelenmiştir. Süperiletken seramik örneklerin yapısal özelliklerinde meydana gelen değişmeler, elektriksel direnç, ac süseptibilite, x-ışını kırınım desenleri ve SEM fotoğrafları ile incelenmiştir. x = 0.00-0.30 için Biı.6Pbo.3Sb ve x = 0.10-0.30 için Biı.6-xVxPbo.3Sb Sr2Ca2Cu3Oy sistemlerinde x'in artması ile 2223 fazı, 2212 fazı ve safsızlık fazlan olmak üzere çok fazlı yapı sergilemektedirler. Biı.6Pbo.3Sbo.ıSr2Ca2Cu3-xVxOy sisteminde x=0.00;0.10;0.20;0.30 katkı oranlan için kritik sıcaklıklar, Tc = 103K, 105K, 97K, 90K olarak elde edilmiştir. Biı.6-xVxPbo.3Sb Sr2Ca2Cu3Oy sisteminde x = 0.10-0.30 katkı oranlan için Tco = 104-106K olarak gözlenmiştir. Örneklerin x-ışını kırınım desenleri, SEM fotoğraflan ve ac süseptibilite ölçümlerinden elde edilen sonuçlar elektriksel direnç sonuçlan ile uyum içindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF VANADIUM+ANTIMONY SUBSTITUTED Bi-Pb-Sr-Ca-Cu-O SUPERCONDUCTOR CERAMIC STRUCTURES DEMİRBİLEK, Atiye Msc in Dept. of Physics Supervisor : Assoc.Prof.Dr. Nadide KAZANCI January 1998, 53 pages In this thesis, Biı.6Pbo.3Sbo.ıSr2Ca2Cu3-xVxOy and Biı.6-xVxPbo.3Sbo.ıSr2Ca2Cu30y systems are investigated effects of different concentrations of vanadium. The changes in the structural properties of superconducting ceramic samples are performed to study with electrical resistance, ac susceptibility, x-ray diffraction studies and SEM photographs. In systems Biı.6Pbo.3Sbo.ıSr2Ca2Cu3.xVxOy for x = 0.00-0.30 and Biı.6-xVxPb0.3Sbo.ıSr2Ca2Cu30y for x = 0.10-0.30 became multiphasic compounds including the 2223 phase, 2212 phase and impurity phases with increasing x. The critical temperatures for doping ratios of x = 0.00;0.10;0.20;0.30 have been obtained Tc0= 103K, 105K, 97K, 90K in the Bi1.6PbojSbo.iSr2Ca2Cu3.xVxOy ceramic system respectively. The critical temperatures for the doping ratios x = 0.10-0.30, have been observed as 104K-106K in the Bii.6.xVxPbo.3Sb ceramic system. The results obtained from the x-ray diffraction patterns of samples, SEM photographs and ac susceptibility are in good agreement with the electrical resistance changes.