Aile apartmanı üzerine sosyolojik bir değerlendirme
A sociological evaluation on the family building
  1. Tez No: 775008
  2. Yazar: RUKİYYE ZİNNUR FİDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMİN BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: aile, aile apartmanı, akrabalık, çekirdek aile, yapısal işlevselcilik, family, family building, kinship, nuclear family, structural functionalis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metodoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de yaygın bir konut biçimi olan Aile Apartmanı ele alınmıştır. Kent içerisinde akrabalık örüntülerinin sıkı bir şekilde kullanıldığı aile apartmanları demografik olarak çekirdek aile formunda, aile içi ilişkiler bakımından ise çekirdek aileyi aşan, kendine özgü bir yapı geliştirmiştir. Diğer apartmanlardan; mekânın kullanımı, yeniden üretimi ve mülkiyet noktasında farklılaşmaktadır. Her aile apartmanının, ailenin geçmişiyle iç içe geçen bir kişisel tarihi vardır. Bu çalışmada da ailelerin tarihi ve bugünü üzerinden apartmanının yapı ve işlevleri ortaya çıkartılmaya çalışılmıştır. Araştırma sürecinde derinlemesine mülakatlar yapılmış, evler ziyaret edilmiş ve fenomenolojik bir yöntem kullanılmıştır. Her apartmandan bir daire ile görüşülmüştür. Dağılmış aile apartmanlarında; aileler arası gerilimler, apartmandan ayrılış süreci ve çatışma odağa almıştır. Devam eden aile apartmanlarında; dayanışma süreci, aileler arası sınırlar ve biraradalığı sürdürmeye yönelik taktikler keşfedilmeye çalışılmıştır. Bununla beraber her mülakatta, apartmanın kuruluş süreci ve mülkiyet ilişkileri incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümü ailenin dünyadaki serüvenine, ikinci bölümü ise Türkiye'deki serüvenine odaklanmıştır. Bu yaklaşımla aile apartmanının tarihteki konumunun tayin edilmesi, aile ve akrabalık ilişkilerinin tarihsel bir perspektifle ele alınması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Family Building, which is a common form of housing in Turkey, is discussed. Family building, where kinship patterns are used tightly in the city, have developed a sui generis structure which is in the form of a nuclear family in terms of demographics whereas exceeds the nuclear family in terms of family relations. The use of space differs in terms of reproduction and ownership from other buildings. Moreover, every family building has a personal history that intertwines with the family's past. In this study, the structure and functions of the family buildings were tried to be revealed through the history and present of the families. During the research process, in-depth interviews were made, houses were visited, and a phenomenological method was used. One apartment from each family building was interviewed. In the family buildings which were scattered; tensions between families, the process of leaving the building and conflict were focused on. In the ongoing family buildings, the process of solidarity, the boundaries between families and the tactics to maintain the togetherness were tried to be discovered. In addition, in each interview, the establishment process and property relations of the building were examined. The first part of the study focuses on the adventure of the family in the world, and the second part focuses on the adventure in Turkey. With this approach, it is aimed to determine the historical position of the family building and to deal with family and kinship relations from a historical perspective.