Vergi suç ve cezaların caydırıcılığında denetimin etkinliği
Tax in the determination of crimes and punitions efficiency of audit
  1. Tez No: 775194
  2. Yazar: MELİKE NUR BOYRAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAZİ SONKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Kabahatleri ve Suçları, Cezai Yaptırımlar, Vergi Cezaların Caydırıcılığı, Vergi Denetimi, Denetimde Etkinlik, Tax, Tax Misdemeanours and Crimes, Criminal Sanctions, Deterrence Of Tax Penalties, Tax Auditing, Effectiveness In Auditing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Vergiler, devletin en önemli finansman kaynaklarından birisidir. Aynı zamanda kamu gelirlerinin büyük bir kısmı vergilerden oluşmaktadır. Devlet, sosyal devlet olmanın getirdiği sorumlulukla kamu hizmetlerini tam ve zamanında yerine getirmek amacıyla gelirlerini en üst seviyede ve zamanında almak isteyecektir. Ancak mükellefler birtakım faktörlerin etkisiyle vergiye karşı farklı tepkiler gösterebilmektedirler. Vergiyi bir vatandaşlık görevi olarak görüp üzerine düşen ödev ve sorumlukların bilincinde olan bireyler, vergiye karşı daha uyumlu davranış göstermektedirler. Ancak vergi ödeme yoluyla gelirlerini kayba uğratmak istemeyen bireyler ise bu vergileri ödemeyerek ya da daha az ödeyerek vergilere karşı direnç göstermektedirler. Bu bakımdan bireylerde vergi ahlakı ve vergi bilinci olmadığı durumlarda vergi suçuna sebep olacak davranışlar ortaya çıkabilmektedir. Vergi denetimi ile vergi kaybına sebebiyet verecek kabahatlere ve vergi suçlarına müdahale edilmekte, kanun koyucunun belirlediği yasal çerçeve içinde bir takım cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Denetimler sonucunda uygulanan cezai yaptırımların caydırıcı olması ve bireyler üzerinde somut olarak etkilerinin hissedilmesi gerekmektedir. Bu nedenle hem vergi denetimlerinin hem de ceza sisteminin etkili ve verimli ölçüde uygulanıyor olması büyük önem arz etmektedir. Aynı zamanda kamu düzenini tesis etmek, bireyler arasında adaleti ve vergi ahlakını sağlamak için denetimler büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada vergi kabahatleri ve vergi suçlarının denetimler sonucu tespiti ve bu eylemlere uygulanan cezaların etkinliği ele alınmıştır. İlk bölümde vergi suç ve cezalarına ilişkin genel esasların tanımı yapılmış ve mükellef davranışları ile vergi uyumuna etki eden faktörler anlatılmış, vergi kabahatleri ile vergi suçları anlatılarak bu fiiller sonucunda uygulanacak cezalara değinilmiştir. İkinci bölümde Türkiye'de uygulanan vergi denetimin yapısı ve vergi denetim örgütü ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise vergi denetiminde etkinliği belirleyen faktörler incelenerek, yıllar itibariyle birtakım verilerden yararlanarak vergi denetimleri sonucunda tespit edilen kabahatler ve suçlara uygulanan idari ve adli cezaların etkinliğine değinilip sonuç ve değerlendirme kısmında ise önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Taxes are one of the most important financing sources of the state. At the same time, a large part of public revenues consists of taxes. The state -through the responsibility which is led by being a social state- is to want to receive its revenues at the highest level and on time with the aim to fulfil public services fully and punctually. However, taxpayers may show different reactions to paying tax due to some factors. Individuals who see tax as a civic duty and are aware of their duties and responsibilities show more compliant behaviour towards taxation. However, individuals who do not want to lose their income by paying taxes show resistance to taxes by not paying these or by paying less. In this regard, in cases where individuals do not fiscal ethics and tax awareness, behaviours that will cause tax crimes may occur. With tax inspection, misdemeanours and tax crimes that may cause tax loss are intervened, and a number of penal sanctions are applied within the legal framework determined by the legislator. Penal sanctions applied as a result of inspections should be deterrent and their effects should be felt concretely on individuals. For this reason, it is of great significance that both tax audits and the penal system are implemented effectively and efficiently. At the same time, audits are of great importance in order to establish public order, to ensure justice and tax morality among individuals. This study discusses the detection of tax misdemeanours and tax crimes as a result of audits and the effectiveness of the penalties applied to these actions. In the first part, the general principles of tax crimes and penalties are defined and the taxpayer behaviours and the factors affecting tax compliance are explained, tax misdemeanours and tax crimes are examined and the penalties to be applied as a result of these actions are mentioned. In the second part, the structure of the tax audit applied in Turkey and the tax audit organization are discussed. In the third part, the factors that determine the effectiveness of tax audits are examined, the effectiveness of administrative and judicial penalties applied to misdemeanours and crimes determined as a result of tax audits by using some data over the years, and suggestions are made in the conclusion and evaluation part.