Kitâb-ı Âdâb-nâme-i Pend-i İntihâb adlı mecmû'a (1b-116b) (inceleme-transkripsiyonlu metin)
Kitâb-ı Âdâb-nâme-i Pend-i İntihâb mecmûa (1b-116b) (review-transcripted text)
- Tez No: 775196
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SEFA ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Mecmua, Tasavvuf, Tasavvuf Adabı, Classical Turkish Literature, Journal, Sufism, Sufi Etiquette
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 559
Özet
Mecmualar, derlendikleri döneme dair birçok bilgi barındıran önemli kaynaklardır. Zira mecmualar sayesinde dönemin edebî beğenisine, sosyal yaşantısına, inançlarına, örf ve âdetlerine ışık tutulabilmektedir. Çalışmanın konusu, 5 Ekim 1982 tarihinde Sabahat Gönül isimli biri tarafından Millî Kütüphane'ye satılan ve hâlen aynı kütüphanede olduğu bilinen Kitâb-ı Âdâb-nâme-i Pend-i İntihâb adlı mecmuanın [1b-116b] varak aralıklarında bulunan manzumelerine göre teşekkül etmektedir. Kitâb-ı Âdâb-nâme-i Pend-i İntihâb adlı mecmuanın incelemeye dahil edilen kısımlarında -eserin adından da anlaşılacağı üzere-“edep”ve“ahlak”kavramlarına sıkça yer verilmiştir. Tasavvufun dört kapı ve kırk makamını ihtiva eden bu mecmuada; şeriat, tarikat, marifet ve hakikat edebiyle ilgili temel hususlar, sade bir dille anlatılmaya çalışılmıştır. Bu bilgilerden yola çıkarak çalışmada, dini-tasavvufi konular çerçevesinde genel bir değerlendirme yapılmış ve elde edilen tespitler, sonuç kısmında verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Journals are important sources that contain a lot of information about the period in which they were compiled. Because, thanks to the magazines, it is possible to shed light on the literary taste, social life, beliefs, customs and traditions of the period. The subject of the study consists of the poems found in the leaf intervals of the magazine named Kitâb-ı Âdâb-nâme-i Pend-i İntihâb, which was sold to the National Library by someone named Sabahat Gönül on 5 October 1982 and is still known to be in the same library. The concepts of“decency”and“morality”are frequently included in the parts of the magazine called Kitâb-ı Âdâb-nâme-i Pend-i İntihâb -as the name of the work suggests. In this magazine, which includes four gates and forty modes of Sufism; The basic issues related to sharia, sect, ingenuity and truth literature have been tried to be explained in a plain language. Based on this information, a general evaluation was made within the framework of religious-mystical issues in the study and the obtained findings were given in the conclusion part.