Türkiye'de mali disiplin ve Sayıştayın rolü
Financial discipline and the role of salary in Turkey
- Tez No: 775197
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Mali Disiplin, Denetim, Türk Sayıştay'ı, Fiscal Discipline, Audit, The Turkish Court of Accounts
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bütçe dengesinin ve kamu borç stokunun sürdürülebilirliği olarak tanımlanabilecek mali disiplin, tüm ülkeler için olduğu gibi ülkemiz için de büyük önem arz etmektedir. Mali disiplinin sağlanması ekonomik istikrarın ön şartıdır. Ülkemizde geçmişte yaşanan birçok ekonomik krizin temelinde mali disiplinin sağlanamamış olması yatmaktadır. Ülkemizde mali disiplinin sağlanması için bazı düzenlemeler yapılmıştır. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu (KMYKK) mali disiplinin sağlanması konusunda atılan önemli adımlardan biri olmuştur. KMYKK ile Sayıştay'da birtakım düzenlemeler yapılmıştır. Çalışmanın amacı bir ülkede istikrarlı büyüme ve gelişmenin temel şartı olan mali disiplin kavramının önemine dikkat çekmek ve mali disiplinin tesis edilmesi konusunda Sayıştay'ın rolünü incelemektir. Çalışmada öncelikle mali disiplin kavramı ve önemi açıklanmış, mali disiplinsizliğin neden olabileceği sorunlara yer verilmiştir. Sonraki kısımda ise Sayıştay ana hatları ile tanıtılmıştır. Son olarak ülkemizde mali disiplinin sağlanması konusunda gerçekleştirilen yenilikler ve Sayıştay'ın rolü incelenmiştir. Gerçekleştirilen yenilikler konusunda 5018 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeler ve Sayıştay denetimi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Fiscal discipline, which can be described as the sustainability of budget balance and government debt stock, is important to our country as it is for all countries. Ensuring fiscal discipline is the prior condition for economic stability. The reason behind many past economic crises experienced in our country is that the fiscal discipline had not been procured. In order to ensure fiscal discipline in our country, a number of reforms have been made. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu (KMYKK) (The Public Fiscal Management and Control Law) no. 5018 has been one of the important steps taken in order to ensure fiscal discipline. With the law no. 5018, several regulations have been made in the Turkish Court of Accounts. The purpose of this study is to remark the essential condition of a country's development and advancement that is the term of fiscal discipline and to examine to what extent the Turkish Court of Accounts should take a role in establishing fiscal discipline. In this context, in this study the term of fiscal discipline and its importance has been described and the problems which can be caused by fiscal indiscipline have been included. After that, the Turkish Court of Accounts has been introduced with its main lines. Finally, the innovations made in our country as to establish fiscal discipline and the Turkish Court of Accounts's role have been analyzed. In terms of innovations, the regulations made with the law no. 5018 and the Turkish Court of Accounts's audit have been discussed.