Havacılıkta algılanan risk, uçuş korkusu, uçuş özellikleri ve marka tercihi kavramları arasındaki etki ve ilişkilerin belirlenmesi
Investigating the relationships between the conceptions of perceived risk, fear of flight, flight characteristics and brand preference in aviation
  1. Tez No: 775199
  2. Yazar: BÜŞRA ÖNLER ÇİĞDEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA BİLGEHAN KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Risk, Uçuş Korkusu, Marka Tercihi, Uçuş Özellikleri, Perceived Risk, Fear of Flight, Brand Preference, Flight Characteristics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Havacılık sektörü, geçtiğimiz yüzyıl içinde önemli ölçüde gelişim göstermiştir. Çağın gerekleri doğrultusunda tüm dünyada yoğun talep görmekte olan havayolu ulaşımı, en hızlı ve en güvenli ulaştırma modu olma özelliği taşımaktadır. Havayolu ulaşımı söz konusu olduğunda tüketicilerin havayolu ulaşımına dair algıladıkları risk ve uçuş korkusu kavramları dikkat çekmekte, bu kavramların çeşitli uçuş özellikleri ve havayolu markası tercihi ile ilişkilerinin değerlendirilmesi önem kazanmaktadır. Bu noktadan yola çıkılarak yürütülen bu çalışmanın amacı, havacılıkta algılanan risk, uçuş korkusu, uçuş özellikleri ve havayolu markası tercihi kavramları arasındaki etki ve ilişkileri araştırmaktır. Araştırmanın evrenini en az 1 kez uçak yolculuğu yapmış 18 yaşının üstündeki bireyler oluşturmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış ve veriler anket yoluyla toplanmıştır. Araştırma sonunda 320 kişilik bir örneklem boyutuna ulaşılmış ve elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda elde edilen bulgular; uçuş korkusunun algılanan risk üzerinde etkili olduğunu, uçuş korkusu ile uçuş özellikleri ve marka tercihi arasında anlamlı bir ilişki bulunduğunu, algılanan riskin havayolu markası tercihi üzerinde etkili olduğunu, algılanan risk ile uçuş özellikleri arasında anlamlı bir ilişki bulunduğunu, uçuş özellikleri ve havayolu markası tercihi arasında anlamlı bir ilişki bulunduğunu ve yolcuların uçuş seçiminde uçuş özelliklerinin öneminin birbirinden farklı olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, yerel ve ulusal düzeyde bu konu üzerine gerçekleştirilen ilk çalışmalardan biridir. Araştırma bulgularının literatüre önemli katkılar sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aviation industry has developed significantly over the past century. Air transportation, which is in high demand all over the world in line with the requirements of the age, is the fastest and safest mode of transportation. When it comes to air transportation, the concepts of perceived risk and fear of flight by consumers regarding air transportation draw attention, and it is important to evaluate the relations of these concepts with various flight characteristics and airline brand preferences. The aim of this study, carried out from this point of view, is to investigate the relationship between perceived risk, fear of flying, flight characteristics and airline brand preference in aviation. The population of the research consists of individuals over the age of 18 who have traveled by plane at least once. The data to be used in the research were collected through a questionnaire and a sample size of 320 people was reached. Data were analyzed with SPSS software. Findings obtained as a result of the analysis; fear of flying is affects perceived risk and there is a significant relationship between fear of flying and flight characteristics and brand preference, perceived risk affects airline brand preference and there is a significant relationship between perceived risk and flight characteristics, there is a significant relationship between flight characteristics and airline brand preference, it reveals that the importance of flight characteristics is different from each other in the flight choices of passengers. The study is one of the first studies on this subject at the local and national level. It is expected that the research findings will make significant contributions to the literature.