Characterization of a wild population of Hippophae rhamnoides in Çamardı, Central Anatolia, Turkey
Hippophae rhamnoides'in Çamardı, Orta Anadolu, Türkiye'deki yabani populasyonunun karakterizasyonu
  1. Tez No: 775227
  2. Yazar: AYŞE HAYRİYE SAYGI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IAN TİMOTHY RİLEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hippohae rhamnoides, yabani popülasyon, etnobotanik, morfolojik karakterizayon, ImageJ, Hippohae rhamnoides, wild population, ethnobotany, morphologic characterization, ImageJ
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Halk arasında yalancı iğde olarak adlandırılan Hippohae rhamnoides, ılıman bölge çalısı olup, olumsuz çevre koşullarına dayanıklıdır ve önemli yabani yenilebilir meyvelerden biridir. Bu çalışmada, H. rhamnoides'in Orta Anadolu, Çamardı'daki en güneydeki yabani popülasyonu kullanılarak etnobotanik inceleme ve morfolojik karakterizasyon yapılmıştır. Etnobotanik çalışma, Çamardı'da yaşayan yaşlı nüfus ile yarı yapılandırılmış görüşme şeklinde gerçekleştirilmiş ve bitki halk tarafından daha çok“Karaçalı”olarak adlandırılmıştır. H. rhamnoides'in morfolojik karakterizasyonu için ImageJ görüntü işleme yazılım programı kullanılmıştır. Sonuçlar, Çamardı'dan örneklenen 18 katılımın ağaç analizinde genel olarak klonal bir yapı sergilendiğini göstermiştir. Meyve analizlerinde sahalar arası en büyük farklılık AR parametresinde 1.30 -1.85 aralığında iken, tohum analizlerinde ise 1.71-2.15 olarak bulunmuştur. Sınırlı sayıdaki verilerden elde edilen sonuçlar gelecekte daha fazla katılım dikkate alınarak değerlendirildiğinde, ülke ekonomisine daha faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Hippohae rhamnoides commonly named as sea buckthorn, is a temperate bushes and and resistant to adverse environmental conditions. It is one of the important wild edible fruits that naturally grown in some part of the Turkey. In this stuıdy, ethnobotanical investigation and morphological characterzation were done with using the most southerly wild population of H. rhamnoides in Çamardı, Central Anatolia, Turkey. The ethnobotanical study was conducted in the form of a semi-structured interview with the elderly population living in Çamardı and the plant was mostly called as“Karaçalı”by the people. In order to morphological characterization of H. rhamnoides image processing software program ImageJ was used. Results showed that, tree analysis of 18 accessions sampled from Çamardı generally exhibited a clonal structure. In fruit analysis, the greatest variation among sites was in the AR parameter in the range of 1.30 -1.85 while in seed analysis it was 1.71-2.64. The results obtained from a limited number of data are evaluated by considering more genotypes in the future, has the potential to provide even greater benefits to the economy of the country.