Tavuk etlerinde samonella dekontaminasyonunda karanfil hidrodistilatının kullanılabilirliğininaraştırılması
This study aimed to investigate antibacterial effect of clove hydro distillate against salmonella enteritidis on poultry meat and its effect on salmonella enteritidis
- Tez No: 775230
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA VATANSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Salmonella Enteritidis, karanfil, tavuk budu, antibakteriyel, Salmonella Enteritidis, clove, chicken leg, antibacterial
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Hijyeni ve Üretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gıda Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmanın amacı Salmonella Enteritidis ile kontamine edilmiş tavuk butlarının dekontaminasyonunda karanfil hidrodistilatını kullanılabilirliliğinin araştırılması ve aynı zamanda karanfil hidrodistilatının etkinliğinin trisodyum fosfat (%12), asidifiye sodium klorür ve laktik asit (%2) ile karşılaştırılmasıdır. Denemede kullanılacak tavuk butları 15 dk 8,8 x 106 kob/ml yoğunluğunda Salmonella Enteritidis içeren solusyonda oda ısısında bekletildi. Bu işlemi takiben fazla solüsyonun süzülmesi ve bakterilerin et yüzeyine bağlanması için butlar oda ısısında 5 dk bekletildi. Daha sonar tavuk butları rastgele 6 gruba ayrıldı ve deneme solüsyonlarına daldırılarak bekletildi. Her grup ayrı ayrı paketlenerek buzdolabı ısısında 5 gün muhafaza edildi. Muhafazanın her gününde bir but alınarak Salmonella Enteritidis yükü yönünden incelendi. Analiz sonuçları en etkili solüsyonun trisodyum fosfat olduğunu ve onu karanfil hidrodistilatının takip ettiğini gösterdi. Karanfil hidrodistilatının antibakteriyel olarak kullanılma potansiyelinin olduğuna ama daha detaylı çalışmalara ihtiyaç duyulduğuna karar verildi.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate antibacterial effect of clove hydro distillate against Salmonella Enteritidis on poultry meat and its effect on Salmonella Enteritidis compared to trisodium phosphate (12%), acidified sodium chlorite and lactic acid (2%). All chicken legs to be analyzed were immersed for 15 minutes in Salmonella Enteritidis suspension (8,8 x 106 cfu/ml) at room temperature. Following dipping, legs were kept five minutes at room temperature to allow draining and bacterial attachment to the meat surface. Samples were randomly divided six groups and dipped into different antibacterial solutions. Each group were stored in 4 C for five days and analyzed each day for load of Salmonella Enteritidis. Results showed that the most effective antibacterial treatment was trisodium phosphate and its follow by with clove hydro distillate. Clove hydrodistillate have potential to use as antibacterial agent but it is needed more detailed research on this subject.